Защо ни е трудно да спестяваме

Почти 50% от американците не могат да посрещнат непредвиден разход от $400 без заем или продажба на вещ

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Трудно ви е да спестявате? Не се тревожете, това може би е тенденция в световен мащаб и дори в много по-богати икономики.

Въпреки подобряващата се икономика американците все още изпитват трудности да спестяват, като шокиращ брой пълнолетни разполагат с по-малко от $1000 в спестовни сметки, пише MarketWatch. Твърдението важи и за хората с доходи от над $150 хил. годишно.  

Проучване на уеб сайта за лични финанси GoBankingRates сред 7 хил. души показва, че американците с всякакво ниво на доходи разполагат с много малко спестени пари.

„Ясно е, че дори хора, които печелят добре, изпитват трудности от финансово естество, което звучи наистина налудничаво“, каза Камерън Хъдълстоун, колумнист в GoBankingRates.

Сред хората с доходи от под $25 хил. годишно, 38% нямат спестени пари, а 35% имат спестени под $1000. Хората с по-големи заплати се представят по-добре по тези показатели, но също имат малко средства в спестовни сметки. 18% от хората с годишни доходи между $100 хил. и $149 999 имат спестени $0, а 26% - под $1000. От тези, които печелят по над $150 хил. на година, 6% нямат спестени пари, а 23% имат спестени под $1000 долара.

Важно е да отбележим, че в проучването си GoBankingRates не пита респондентите дали имат спестени или инвестирани пари под друга форма, но все пак резултатите са показателни.

Почти половината американци не могат да посрещнат непредвиден разход от $400 без да трябва да телят заем или да продадат нещо, показват данни на Федералния резерв.

На какво обаче може да се дължи тенденцията на срещане на трудности при спестяванията? Въпреки множеството приложения, които помагат на хората да следят личните си финанси, технологиите правят много по-лесно и харченето на пари.

В същото време студентските заеми и дълговете по кредитни карти са други причини за ниските нива на спестявания. Американците общо имат дългове по кредитни карти, които достигат $729 млрд. Макар и под достигнатата през 2008 $866 млрд., сумата е сериозна.

„Да спестяваме по 20% от доходите си е една добра генерална насока“, каза Рейчел Подемос, финансов консултант във Вашингтон.

Най-общо казано това, което ни кара да харчим, може да ни накара да спестяваме – просто трябва да направим процеса почти автоматизиран и възможно най-малко болезнен от гледна точка на усилия и време.

Да спестяваме по 50% или повече, когато получим повишение също е добра идея, съветва Подемос.

Последни новини
Още от Анализи