Задоволи ли ЯЦБ пазарите

Коментар на Такуджи Окубо, главен икономист в Japan Macro Advisors

Японски йени. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Японски йени. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) измести фокуса на програмата си за парични стимули днес, 21 септември, търсейки по-голяма гъвкавост в управлението на страничените ѝ ефекти, докато в същото време утвърди поетия ангажимент за задвижване на инфлацията в дългосрочен план.

Най-важният акцент от решението на ЯЦБ е изместването на фокуса от строгата цел за експанзия на паричната база. Вместо това ЯЦБ се прицелва по-насочено в доходностите по държавните ценни книжа (ДЦК) с различен матуритет. До момента ЯЦБ поддържаше строга цел за увеличаване на паричната база с 80 трилиона йени годишно, но сега централните банкери от институцията казват, че експанзията в т. нар. твърди пари може да варира в краткосрочен план, за да позволи на централните банкери да контролират доходностите по облигациите.

"Да, това ще помогне на банковата индустрия. Но бих казал, че японската банкова система е остаряла. Тези банки са много неефективни и имат нужда от преструктуриране. Причината те да са нерентабилни не е странната парична политика на ЯЦБ, а просто техният бизнес е нерентабилен. Помагайки на тази неефективна индустрия не смятам, че ЯЦБ помага на японската икономика", каза Такуджи Окубо, главен икономист в Japan Macro Advisors.

Вижте повече от коментара му:

 

Последни новини
Още от Анализи