Лондон не е важен за европейските корпоративни директори

Ще има ли последици за компаниите, ако банките в Лондон загубят свободен достъп до пазара на ЕС

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Изпълнителните директори в Европа отхвърлят предупрежденията от Великобритания, че техните компании ще пострадат, ако банките в Лондон загубят пълния си достъп до пазара на ЕС след Brexit, пише Bloomberg.

Капиталът и труда са мобилни фактори и банките на континента ще се намесят, за да вземат част от бизнеса на лондонските банки, ако те вече нямат позволение да оперират свободно на територията на ЕС, казаха директори на компании и адвокати.

„Изобщо не се притеснявам за това. Сигурен, че финансовият пазар търси алтернативи на места като Франкфурт“, каза главният изпълнителен директор на Unilever Пол Полман.

На обратната позиция са финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд и банкерите в страната, които твърдят, че ЕС ще се простреля в крака, ако подкопае статута на Лондон на световен финансов център.

И докато британските банкери призовават премиера на страната Тереза Мей да договори достъпът до единния пазар да остане, те казват на европейските компании, че банките от еврозоната не разполагат с капацитета да се справят със същия обем сделки в дълг и собствен капитал.

Директорите на компании в ЕС характеризират подобни тези като политически обвързани.

Залогът обаче е голям, тъй като 78% от активността на капиталовите пазари в ЕС се дължи на Великобритания. Освен това в страната работят 87% от американските инвестиционни банкери, които оперират на територията на ЕС:

Източник: Bloomberg, по данни на New Financial
По-малка роля за британските банки заплашва да подкопае целта на ЕС да стимулира компаниите да се обърнат към капиталовите пазари, а не само към банките.

„Ако крайният резултат е липса на достъп, тогава и Великобритания и Европа ще загубят“, каза Робърт Рууни, главен изпълнителен директор на Morgan Stanley International.

Последни новини
Още от Анализи