Кои университети в САЩ носят най-добри доходи на студентите

Инженерните науки са на върха на класацията при специалностите

Парите не са всичко, но възможността за висока заплата несъмнено може да ви даде нещо, върху което да помислите при вземането на решение за това в кой университет да продължите образованието си. Американските университети привличат топ таланти от цял свят, а доклад на Payscale, публикуван днес, 21 септември, подрежда студентите, завършили в тях, според възнагражденията, които получават през следващите поне 10 години след завършването си.

На върха на класацията най-сериозно присъствие имат университетите от т. нар. Бръшлянова лига (Ivy League) - спортна организация на американски висши училища, които се намират в североизточната част на САЩ, в която се включват 8 университета. Другата група университети, която се откроява, са университетите, насочени към инженерните образования.

За втора поредна година класацията за най-добре платени магистри се оглавява от Морския колеж, част от системата държавни университети в Ню Йорк (State University of New York Maritime College). Специалностите, които могат да учат студентите там, са ограничени до инженерни науки, технологии и математика и са специализирани за морската индустрия. Сред работните позиции, заемани от завършилите този университет, са механици, инженери на плавателни съдове и агенти за износа по море. Средното годишно възнаграждение на служителите, завършили в Морския колеж в Ню Йорк, е $147 хил.

Ето и пълния списък на топ университетите, подредени по средното заплащане, което получават техните студенти след завършването си:

1. Морския колеж в Ню Йорк - SUNY Maritime College: $147,000
2. Харвард - Harvard : $141,000
3. Масачузетския технологичен университет - Massachusetts Institute of Technology: $140,000
4. Колеж Клермонт Маккена - Claremont McKenna College: $138,000
5. Принстън - Princeton : $135,000
6. Станфорд - Stanford : $134,000
7. Колеж Харви Мъд - Harvey Mudd College: $132,000
7. Военноморска академия в Анаполис - U.S. Naval Academy at Annapolis: $132,000
8. Бабсън - Babson : $130,000
8. Пенсилвански университет - University of Pennsylvania: $130,000

По-голямата част от тези университети предлагат инженерно образование, с изключение на два. Колежът Клермонт Маккена е малък университет в Калифорния, в който над една трета от студентите завършват социални науки. По-голяма част от студентите в Бабсън пък се фокусират върху бизнеса.

15 от 20-те университета, които осигуряват най-добро заплащане на студентите си след придобиване на бакалавърска степен, също са с фокус върху инженерните специалности. На първо място по този показател са специалистите в сектора на петролното инженерство. Следват специалистите в сектора на системното инженерство, химическото инженерство, компютърните науки и ядреното инженерство.

Повече информация от проучването можете да видите на сайта на PayScale.

Още една любопитна класация на най-добрите американски университети можете да видите тук.

Последни новини
Още от Анализи