Четири идеи за търговия, ако Тръмп стане президент

Купувайте злато, продавайте акции

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Все повече анализатори твърдят, че шансовете на Доналд Тръмп да стане президент се увеличават. Стратезите от Citigroup повишиха очакванията си на 40% спрямо 35% миналата седмица и в тази връзка дават съвети за инвеститорите, търсещи печалба от ситуацията, пише Bloomberg.

1. Засилване на долара 

Щатският долар ще поскъпне, ако Тръмп спечели битката за Белия дом. Анализатори и трейдъри очакват мексиканското песо да поевтинее, тъй като кандидатът на Републиканската партия обеща да накара Мексико по-бързо да преподпише търговското споразумение. Цената на опциите за защита срещу колебанията на мексиканската валута за два месеца достигна тригодишен връх миналата седмица.

Източник: Bloomberg Terminal

2. Повишаване на доходността

Доходностите по 10-годишните и 30-годишните американски правителствени облигации ще се повишат, ако Тръмп стане президент, смятат анализаторите от Citi. Те очакват доходността по 10-годишните облигации да удари между 1,75% и 2%, а по 30-годишните - 2,6% до 2,75%.

Източник: Bloomberg Terminal

3. Беда за акциите

Междувременно американските акции ще отчетат известни спадове, ако Тръмп спечели, особено компаниите с по-голямо международно участие в следствие на вероятността за по-силен долар и даването на заден ход на някои търговски споразумения. Анализаторите прогнозират, че S&P 500 ще спадне с около 3% от сегашните си нива, ако Доналд Тръмп заеме президентския пост.

Източник: Bloomberg Terminal

Още по-тежка ще бъде ситуацията за акциите на развиващите се пазари. Citi очаква MSCI Emerging Markets Index да отбележи спад от почти 10%.

Източник: Bloomberg Terminal

4. Накрая всички се връщат към златото

Казано просто, предизвиканата несигурност от евентуална победа на Тръмп ще накара инвеститорите да се втурнат към добре познатия като актив убежище благороден метал. Citi прогнозира цената на златото да се повиши до $1 400 за тройунция за първи път от 2013. 

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Анализи