Шест основни принципа на успешния борсов играч

Онлайн лекция на пазарния анализатор Мариян Йорданов в специалната лятна сесия по повод 15 години Investor.bg

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Шест основни принципа за превръщането на всеки, който се интересува от борсовата търговия в успешен борсов играч разкри в дванадесетата лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта пазарният анализатор и първият служител на сайта Мариян Йорданов.

Инвестирането е творчество - за хора със собствено мислене, умни, проницателни, търпеливи. Разузнаващи и работоспособни. Не е за такива, които се водят по акъла на другите, коментира Йорданов.

Според него едно от ключовите условия е да имате собствено мнение, защото „в противен случай бързо ставате част от стадо, на което му обират парите“. Въображението е друго ключово изискване, за да може да прецените къде може да се появи възможност за вложение.

Освен това трябва и разузнаване. „Абсолютно задължително е редовно да четете определени информационни източници, да си отваряте очите за процесите около Вас, да мислите и да анализирате, иначе казано - да сканирате за възможности“, поясни Йорданов. По думите му успешният инвеститор е едновременно инвестиционна банка, дилър, анализатор, бек офис, фронт офис, мениджър, изпълнителен директор.

По думите му четвъртото успешно правило е да не се влюбвате в акциите си, или в някой корифей, като създателят на Tesla Илон Мъск или на Facebook Марк Зукърбърг.
Търпението е следващото важно качество, защото трябва да можете да „седите върху кеша си  с години“, докато дойде добра възможност за действие.
И не на последно място – успешният търговец трябва да умее да продава и на загуба. В противен случай има опасност да задръсти портфейла си с некачествени активи. 

Как протича денят на един спекулант в български акции и още полезни съвети вижте във видеото. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи