Ниските лихви не водят до по-голямо неравенство

Това показва изследване на Бундесбанк

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Твърденията, че разхлабената парична политика води до по-голямо неравенство са „много съмнителни“, а ниските лихви могат дори да намалят разликите в доходите, показва проучване на Бундесбанк.

“Често срещаното твърдение, че мерките в сферата на паричната политика доказано увеличават неравенството, не могат да бъдат обосновани. То е извлечено от наблюдения, които са базирани на ненадеждни генерализации, които пренебрегват ефектите на забавеното разпределение и не са базирани на правилните параметри”, се казва в проучването на Бундесбанк.

Резултатите няма да бъдат приети лесно в Германия, пише Bloomberg. Страната е един от най-отявлените критици на свръхразхлабената парична политика на ЕЦБ. Доводите са, че ниските лихви ограбват спестителите и водят до бедност сред възрастното население. По-рано през годината германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че настоящият режим на парична политика е довел до липса на доверие сред европейските институции и се е оказал благоприятен за популистки формации.

От своя страна гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, който е един от двамата германци в Управителния съвет на ЕЦБ, напомни на своите съграждани, че те не са само спестители, а че също така са и служители, данъкоплатци и длъжници, като извличат ползи от ниските лихви в тези си роли.

В изследването на Бундесбанк се казва, че не се прави разлика между ефекти от действията на централните банки, разхлабената политика и икономически ефекти, които са предшествали тези действия. С други думи разбирането на ефектите от паричната политика изискват и разбиране на това как би се развила ситуацията без тези мерки.

Чрез редица проучвания Бундесбанк се опитва да докаже, че паричната политика като цяло има слабо влияние върху неравенството и че понякога негативните лихви дори помагат за понижаване на неравенството в доходите.

Бундесбанк заключва, че така или иначе равенството в доходите не може да бъде цел на една централна банка, след като тя има мандат да осигури ценова стабилност, но и че темата не може да бъде напълно неглижирана.

Последни новини
Още от Анализи