Путин: Действам решително в икономиката

Интервю на президента на Русия Владимир Путин пред Bloomberg News

Руският президент Владимир Путин по време на интервюто за Bloomberg News. Източник: Bloomberg News Руският президент Владимир Путин по време на интервюто за Bloomberg News. Източник: Bloomberg News

От началото на века късметът на Русия имаше възходи и спадове. Също и отношенията на страната със Запада. Но едно остана без промяна – Владимир Путин. Откакто взе властта в края на 1999, първо като президент, после като министър-председател и отново като президент, Путин изгради Русия по свой образ и подобие.

Първата част от управлението му бе икономически подем и вдигане на жизнения стандарт. Същевременно утвърди международния си авторитет след десетилетие на пост-съветско унижение. Но икономиката на богатата на суровини страна бе ударена от спада в цените на петрола. Същевременно се обтегнаха и отношенията със Запада. Интервенцията на Кремъл в Украйна донесоха санкции за Русия. И продължават. Това, което нарани Путин в чужбина, му помогна у дома. Блокадата само увеличи популярността му в Русия. В страна, където властта и силата са ценени, рекламата на президента бе приета. Одобрението от 80% за Путин е на ниво, за което малцина западни лидери могат дори да мечтаят. Въпреки популярността си и психологическата си позиция като последния пазител на Русия, годината е изборна на парламентарно ниво. Икономиката на страната все още предстои да се възстанови. Руснаците отиват до урните тази година, за да изберат нов парламент, а след това, през 2018 – и президент.

Разговаряхме ексклузивно с президента Владимир Путин.

Bloomberg: Благодаря ви много, че разговаряте с Bloomberg. Проучвали сте и сте наблюдавали Запада многократно. Били сте на срещите на Г-20 повече от всеки друг лидер в момента.

Някога били ли сте на Среща на Г-20, на която Западът е бил по-разделен, в повече съмнения и недоверие от сега? Като гледате всичко, което става в Европа – миграцията и Brexit, Америка – с изборите и проблемите около това, Западът изглежда ли ви особено разединен в момента? Как си го обяснявате?

Путин: Има много проблеми в световната икономика като цяло. Западните икономики също имат много проблеми – застаряване на населението, спадът в темповете на растеж на производителността на труда. Това са очевидни неща. Като цяло демографските проблеми са много трудни. Експертите, а вие сте едни от най-добрите по въпроса, смятат, че в политиката на разширяване на ЕС не са били отчетени някои елементи, свързани с готовността на една или друга икономика за влизане в еврозоната. Влизането в единната валута с достатъчно слаби икономически показатели и удържането не само на темпове на растеж, но удържането на самата икономика от тежки изпитания е много сложно. Ние го преживяхме не само в Европа, познаваме го – колко от 10г. или повече – от Аржентина, която преди години свързаха националната си валута с долара, а след това не знаеха какво да правят. На това приличаше влизането в еврозоната.

Bloomberg: Очаквате ли еврото да оцелее?

Путин: Надявам се. Защото първо вярваме в основата на европейската икономика. Виждаме, че западноевропейските лидери, въпреки споразуменията като цяло -  поддържат - не мога да каже дали е правилно или не, зависи от коя страна го гледате – много прагматичен подход в решаването на икономически проблеми. Без да злоупотребяват с финансови инструменти или подходи. Те искат предимно структурни промени, проблем, който е не по-малко остър в нашата икономика.

Говоря за проблем, който не можем да решим. По-точно доминиращата роля на петролния и газов сектор в Русия. В резултат на това – зависимостта от приходите от петрол и газ. Но Европа също има такъв проблем, не зависимост от петрол и газ, а структурните реформи са отдавна назрели и мисля, че водещите икономики имат много прагматичен подход за решаване на икономическите проблеми на Европа. Затова държим около 40% от резервите си в евро.

Bloomberg: Очаквате ли Европа да оцелее и да има същия брой членове? Да не изгуби още една страна, както изгуби Великобритания?

Путин: Знаете ли, не искам да отговарям на провокативния ви въпрос. Въпреки че разбирам, че би било интересно..

Bloomberg: Хайде, много пъти сте критикували Европа. Можете да го направите пак..

Путин: Да, да. Критикувал към. Но повтарям отново, че държим 40% от валутните си резерви в евро и не сме заинтересовани от колапса на еврото. Въпреки че не изключвам някои решения, които биха консолидирали групата страни с еднакво ниво на икономическо развитие, което според мен би могло да засили еврото. Но би могло да има и някакви други, междинни решения за запазване на съществуващия брой членове на еврозоната. Това не е наша задача, но следим всичко това много внимателно и желаем успех на европейските партньори. Критикувам външната им политика, но това не означава, че трябва да сме съгласни с всичко. Много неща сме критикували и вярваме, че нашите партньори направиха повече от няколко грешки. Както вероятно и ние. Никой не е защитен от грешки. Но по отношение на икономиката ще повторя – според мен ЕК и водещите икономики в Европа действат прагматично и са на прав път.

Bloomberg: Да ви питам за цената на петрола. Любимата ви тема. Преди почти 2г. казахте, че ако суровият петрол падне под 80 долара за барел, ще има колапс на производството на петрол. Цените остават все още под 50 долара и производството не е спряло. Как се промени отношението ви?

Путин: Ако съм казал, че добивите на петрол ще спрат, сигурно съм сбъркал. Не си спомням да съм го казал, сигурно съм прибързал. Едва ли съм го казал. Но може просто да не помня. Казах, че разработване на нови находища ще започне при определени цени на петрола. Ако говорим точно, това и стана. Нашите петролни и газови компании, особено петролните продължават да инвестират. В последната година петролните компании инвестираха 1,5 трлн. рубли. Ако вземем и държавните инвестиции в мрежата от тръбопроводи и електрическия сектор, тогава общите инвестиции в енергетиката достигат 3,5 трлн. рубли за последната година. Това е доста.

Bloomberg: На Г-20 ще говорите с престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман. Ще продължавате ли да подкрепяте замразяване на производството, ако саудитците поискат?

Путин: Той е много енергичен държавник. И ние изградихме много добри отношения. Това е човек, който знае какво иска и как да постигне целите си. Същевременно смятам, че е много надежден партньор, с когото можем да постигнем споразумение и да бъдем сигурни, че договорите ще бъдат изпълнявани. И все пак не ние се отказахме от замразяването на производството. Това бяха нашите саудитски партньори, които в последния момент си промениха мнението и решиха да направят пауза във вземането на това решение.

Но да повторя – позицията ни остава без промяна. Ако говорим с принц Салман за това, ще я повторя. Вярваме, че това е правилното решение за световната енергетика. Това първо. Второ – всеки знае за какво беше спорът. Спорът беше за това, че ако ще замразяваме производството, трябва да го направят всички, и Иран. Но разбираме, че Иран започва от много ниско ниво заради всеизвестните санкции срещу тази страна. Би било несправедливо да го оставим на това ниво отпреди санкциите.

От гледна точка на икономическия смисъл и логика, би било правилно да се намери компромис. Не съм сигурен, че всички го разбират. Проблемът не е икономически, а политически. Бих искал да се надявам, че всеки участник на този пазар, който се интересува в поддържане на справедливи и стабилни глобални цени на енергоносителите, накрая ще вземе необходимите решения.

Bloomberg: Значи, бихте подкрепили замразяване на производството, но да дадете на Иран малка преднина, за да направи каквото трябва?

Путин: Да.

Bloomberg: Нека ви питам за приватизацията и отново за петрола.

За приватизацията на Башнефт, която отложихте. Както ние съобщихме, Игор Сечин от Роснефт предложи, че иска да купи половината за 5 млрд. долара. Вие обаче винаги сте казвали, че не искате компаниите с големи дялове да купуват новоприватизираните. Не бихте го допуснали, нали?

Путин: Знаете ли, говорите за държавните компании. Роснефт, строго погледната не е държавна. Да не забравяме, че 19,7% от нея е на BP, която впрочем е британска компания. Т.е. вие сте британски поданик и сте също..

Bloomberg: Вие имате повече контрол над Роснефт, отколкото Тереза Мей над BP.

Путин: Да.. Може да имаме по-голям контрол, но ако говорим по-точно това не е държавна компания. Мисля, че това е очевиден факт. 19,7% от нея принадлежат на чуждестранен инвеститор. И въпреки това, като имаме предвид, че контролният дял принадлежи на държавата, вероятно не е най-добрия вариант една компания под държавен контрол да придобие да купи друга държавна компания. Това е една позиция.

Втората се заключава в това, че за бюджета е важно кой ще даде повече пари от търговете, които би трябвало да се организират в рамките на приватизационния процес. И в този смисъл не можем да дискриминираме пазарните участници. Нито един от тях. В момента това няма смисъл, защото правителството реши да отложи приватизацията на Башнефт.

Bloomberg: По въпроса за приватизацията казахте през 2012, че искате да увеличите приходите от приватизация, но моментът не беше най-добрият. Защо не се получава? И защо руското правителство иска да притежава 50% от тези компании? Може би можете да продадете повече.

Путин: Руската държава няма нужда от такива големи дялове. И определено искаме да изпълним плановете си. Въпросът не е дали искаме или не, а дали е целесъобразно и в какъв момент. Като цяло има смисъл поне от една гледна точка – структурните промени в икономиката. Държавата наистина вероятно е твърде голяма в руската икономика. Но при падащ пазар, дори от фискална гледна точка, не винаги е целесъобразно. Затова ние внимателно преценяваме. Но тенденцията в приватизацията и постепенното оттегляне на държавата от определени активи остава без промяна.

Споменахте Роснефт. Ние много усилено се готвим да приватизираме части от собствения дял в Роснефт. Това е най-доброто потвърждение на факта, че не сме променили кардиналния си план. Ще приватизираме част от този пакет.

Bloomberg: Значи ще продадете Роснефт тази година? Тази година ли ще си продадете дяловете?  

Путин: Не знам дали правителството ще може да подготви и направи сделката заедно с ръководството на Роснефт. Дали ще се намерят подходящи стратегически инвеститори.. Мисля, че трябва да говорим точно за такива инвеститори. Но ние се готвим и планираме да направим сделката тази година.

Bloomberg: Ще си намалите дела от 50%. Ще бъдете ли доволен да работите в ситуация, в която държавата има по-малко от 50% в тези големи компании?

Путин: Нищо страшно не виждаме в това. Помня, че имахме една компания, няма да й казвам името сега, но когато в нея влязоха с 50% чуждестранни инвеститори, вноската им във федералния бюджет и данъците се увеличиха изведнъж няколко пъти, а ефективността на компанията ни най-малко не се влоши. Затова от гледна точка на държавата, крайните интереси на държавата, от гледна точка на фискалните интереси, имаме по-скоро положителен опит, а не отрицателен.

Bloomberg: Може ли да ви питам за това.. Като ви следим във всички тези години, вие много решително и агресивно действахте в провеждането на външната си политика. Всички са съгласни с това. От гледна точка на икономиката изглеждате по-срамежлив.

Путин: Няма да се съглася. Действах решително, но не агресивно.

Bloomberg: Да, по-скоро решително.

Путин: Действах според създалите се обстоятелства.

Bloomberg: Но от гледна точка на икономиката, действахте по-малко решително от гледна точка на реформите. Например страни като Китай и Виетнам. Те промениха напълно икономиките си. Русия, както казвате, все още е зависима от петрола. Все още зависи от няколко компании, които са управлявани от почти и същи хора. Смятате ли, че това е неуспех през годините, че не сте провели достатъчно реформи?

Путин: Не, не мисля така. Нещо повече, ние направихме поземлената реформа. Беше трудно да си представиш, че в Русия това изобщо ще стане.

Обърнете внимание, за разлика от много други страни по света с достатъчно развита пазарна икономика, при нас петролният сектор е почти изцяло приватизиран. Вие посочихте компаниите Роснефт и Башнефт, всички останали са частни компании. И забележете какво се случва в този сектор в Саудитска Арабия, в Мексико, в много други производителки на петрол. Защо смятат, че Русия е направила по-малко реформи.

Друг е въпросът, че при висока цена на петрола е много трудно да преориентираш икономическите участници от тези индустрии, в които получават повече доходи и да ги насърчиш да инвестират пари и ресурси в други сектори. За това има нужда да се изпълнят цял набор от мерки и ние постоянно го правим. За съжаление, ефектът може би не е така голям, както бихме искали… Нека довърша.. Вижте, по-миналата година петролът и газът осигуряваха 53% от приходите в бюджета. Това е 2014.  През 2015 делът беше 43%. Тази година ще бъде 36%. Така че се провеждат и структурни промени. И не става дума само за цената, но и за ръста на икономиката и ръста на отделни сектори на производството.

Bloomberg: Знам, че сте щедър, но ако имате генерал, който е изгубил 80% от армията си, едва ли бихте го оставили на поста. А Газпром все още има монопол върху износа. Не мислите да му го отнемете, като имаме предвид резултатите им. По-лоши са отколкото на другите газови компании.

Путин: Вижте, това е друго. Ако говорим за генерала, в този случай той нищо не би загубил, но би бил изпратен в резерва. Така че във всеки един момент да бъде потърсен и използван.

Bloomberg: Предстои да видите: говорим за Тръмп. Путин коментира американските избори.

Bloomberg: Падането на Берлинската стена позволи затопляне на отношенията между Русия и Запада. През 1997 страната бе поканена в ексклузивния клуб на индустриалните държави, Г-7. И Г-7 стана Г-8. Но подкрепата му за сирийския президент Асад, заедно с анексирането на украинския Кримски полуостров промени нещата. Русия е подложена на санкции и бе изгонена от клуба на Г-8.

Ако гледаме Запада, корените на това недоверие и заключението им, че искате да увеличите руската зона на влияние географски или поне да контролирате страните, с които граничите.  В момента основната област на нервност са Балтийските страни – Естония, Литва, Латвия. Говорихте за доверие. Ще успеете ли да направите нещо, което да им даде уверения в това отношение?

Путин: Вижте, мисля, че всички здравомислещи хора, които се занимават реално с политика, разбират, че основанията за заплаха от Русия към – примерно Прибалтика – са пълни глупости. Ние – какво – да не се готвим да воюваме с НАТО? Колко хора живеят в страните от НАТО – около 600 млн., нали? А в Русия – 146 млн. Да, ние сме най-голямата ядрена държава. Но вие какво – наистина ли предполагате, че смятаме да завоюваме Прибалтика като използваме ядрено оръжие? Що за глупости? Това е първото, но не най-главното.

Най-важното е съвсем друго. Имаме много богат политически опит, който се състои в това, че сме дълбоко убедени, че нищо не бива да се прави против народната воля. Някои от партньорите ни сякаш не го разбират. Когато говорят за Крим, те се стараят да не обръщат внимание на факта, че волята на народа, който живее на Крим, където 70% от населението са етнически руснаци, а останалите говорят руски език като роден, беше да се присъединят към Русия. Те просто не искат да го видят. На едно място, в Косово, можете да използвате волята на народа, но не и тук. Това е само политическа игра. Така че за да ви дам уверения и да ви успокоя, ще ви кажа, че Русия провежда и смята да провежда абсолютно миролюбива външна политика, насочена към сътрудничество.

Що се отнася до разширяването на зоната ни на влияние. От Москва до Владивосток летях 9 часа. Това  малко повече, отколкото от Москва до Ню Йорк през цяла Западна Европа и Атлантическия океан. Мислите ли, че има нужда да разширяваме нещо? Въпросът не е в териториите. Що се отнася до влиянието – да. Бихме искали руското влияние да е по-забележимо, по-съществено. Но влагаме абсолютно мирно и позитивно съдържание в това. Икономическо влияние, хуманитарно влияние. Влиянието произтича от развитието на сътрудничество с нашите съседи. Това е целта на нашата външна политика. Никой не бива да се съмнява в това.

Bloomberg: Споменахте Крим и това, което стана там. По въпроса за уверенията, които можете да дадете, на 4 март 2014 три пъти нашият репортер ви попита какво става на Крим. Дали знаете нещо за руските войници, които са превзели правителствени сгради? Вие казахте, че не знаете нищо за това, нито за военните бази. Година по-късно ръководихте операцията, целяща да постави Крим под контрол. Някой път можете да казвате малко по-ясно това, което става.

Путин: Разбира се. Много пъти съм коментирал тези неща. Няма нищо по-просто и вече говорих за това. Да, нашите военни обезпечиха безопасното провеждане на гласуването и референдума. Ако не бяхме го направили, щяхме да се изправим пред трагедия, по-лоша, отколкото изгарянето на живите хора в Дома на профсъюзите в Одеса, когато националистите обкръжиха беззащитни и невъоръжени хора и ги запалиха. Това би се случило масово на Крим. Не го позволихме. А това, че хората сами дойдоха в избирателните секции и гласуваха – това е факт. Под дулото на автомата никой не би отишъл да гласува.

Това е толкова очевидно, че не може да се оспорва. Елате на Крим да видите сам. Разходете се и ще видите. Това е. Затова да, нашите военни отидоха на Крим, ние даже не превишихме числения състав на нашата групировка, която се намираше там по договор с Украйна. Но най-важното е съвсем друго. Най-важното е, че парламентът в Крим гласува за референдума и след това за независимостта. Парламентът бе избран две години по-рано, по украинския закон. С други думи това бе напълно легитимен избирателен орган, който представляваше хората, живеещи на Крим. Така че действахме изцяло според международното право и според устава на ООН и на основа на демократическите принципи, а това е волеизявата на хората.

Bloomberg: Както знаете, има избори в САЩ. Хората ще избират между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Кого от двамата предпочитате да ви говори на другия край на телефонната линия?

Путин: Бих искал да работя с човек, който може да поема отговорни решения и да изпълнява постигнатите договорености. Фамилията му няма значение. И разбира се, за да се ползва с доверието на американския народ, този човек трябва не само да има желание, но и подкрепена политическа воля, за да изпълнява тези договорености. Затова ние никога не сме намесвали, не се месим и нямаме намерение да се месим във вътрешнополитически процеси. Внимателно ще следим това, което става и ще чакаме резултатите от изборите. А след това ще бъде готови да работим с всяка администрация, ако тя самата иска това.

Bloomberg: През 2011 вие обвинихте Хилъри Клинтън в опит да подгрее протестите срещу вас в Русия тогава. За разлика от нея, Доналд Тръмп каза за вас през 2007, че „Путин върши страхотна работа”. През 2011 той ви похвали, а на следващата година каза, че сте новият му най-добър приятел. Каза и че изпреварвате Америка. Има много такива примери. Но ако има избор между жената, която вероятно се опитва да се избави от вас и мъжа, който силно ви харесва, бихте могли да вземете решение, защото един от тези избори, който ще направите, ще бъде по-благоприятен.

Путин: Знаете ли, аз вече отговорих на въпроса ви. Мога да го преформулирам още веднъж – ние сме готови да работим с всеки президент, но, разбира се, както казах – ако бъдещата администрация е готова за това. И ако някой казва, че иска да работи с Русия, ние го приветстваме. А ако някой, както вие казвате – или може би това е лош превод – иска да се отърве от нас - това ще бъде съвсем друг подход. Но ще се оправим. Не се знае кой ще изгуби повече в този случай. Но работата е в това, че неведнъж съм виждал да се разиграва антируската карта по време на вътрешнополитически кампании в САЩ. Смятам, че това е много недалновиден подход.

Същевременно от всички страни получаваме всякакви сигнали, че всъщност нещата са много добре. И в предишни администрации е било така по време на предизборните кампании. След това всичко ще оправим Струва ми се, че това не съответства на нивото на отговорност, който лежи на плещите на САЩ. Представям си, че всичко трябва да е по-солидно, по-спокойно и уравновесено. По повод това, че някой ни критикува. И от страна на г-н Тръмп също има критични изказвания по наш адрес. Например един от участниците в неговия екип каза, че Русия е платила на семейството на Клинтът и че всъщност ние ръководим семейство Клинтън. Какво е това? Означава ли това, че контролираме семейството им? Това са пълни глупости. Даже не знам какви са тия пари. И едната, и другата страна използват това като инструмент за вътрешнополитическа борба и според мен това е лошо. Но ние разбира се, когато някой каже, че иска да работи с Русия, ние го приветстваме, без значение как се казва.

Bloomberg: Още един въпрос за Доналд Тръмп. Някой хора казват, че е твърде непостоянен за американски президент. Бихте ли били доволен, ако той стане президент на САЩ така, както бихте били доволен, ако Хилъри Клинтън влезе в тази роля?

Путин: Не можем да отговорим вместо американския народ. Защото при цялата шокираща тактика и на единия, и на другия – и двамата го правят, по собствен начин – а те са много умни хора.. Те разбират къде трябва да натиснат, за да ги разберат и чуят избирателите в САЩ. Тръмп се оповава на традиционния републикански електорат, на средния човек, със средни доходи, на работническата класа, на определена група предприемачи, на хората, които подкрепят традиционните ценности. Г-жа Клинтън – на друга част на електората. Тя също се опитва да му влияе чрез свои способи. Затова двамата се атакуват и в някои случаи не бих искал да ги вземаме за пример. Не вярвам, че дават най-добрия пример. Но такава е политическата култура в САЩ. Трябва просто да я приемеш като даденост. Америка е велика страна, тя заслужава никой да не меси и да не коментира отвън. В отговор за трети път на вашия въпрос, мога да кажа, че ще работим с всяка администрация, с всеки президент, който получи подкрепата на американския народ. Ако, разбира се, иска да сътрудничи с Русия.

Bloomberg: Другото обвинение, което ви отправят е хакерската атака в базата данни на Демократическата партия. Това, вие казвате, че е напълно невярно.

Путин: Нищо не знам за това. Знаете ли, днес има толкова много хакери, и при това те действат толкова фино, толкова тънко, могат да се покажат във всеки един момент на нужното място и в подходящия момент – или да замаскират следите си така, че все едно са оставени от други хакери от друга страна. Изключително трудно е да се провери, ако въобще е възможно. Във всеки случай на държавно ниво ние с това не се занимаваме. После – вижте, има ли изобщо значение кой е хакнал тези данни от централното бюро на партията на г.жа Клинтън? Важното е, че съдържанието бе дадено на обществеността. Около това трябва да се води дискусията. Няма нужда да се разсейва общественото внимание от същността на проблема като се повдигат странични въпроси кой го бил направил.

Искам да ви кажа отново, че не знам нищо за това. На държавно ниво Русия никога няма да се занимава с такива неща. Честно казано, дори не мога да си представя, че подобна информация може да представлява интерес за американската общественост. Как предизборният щаб на единия от кандидатите, в този случай на г-жа Клинтън е работил за нея, а не за всички кандидати на Демократическата партия. Дори не ми е идвало на ум, че това може да е интересно за някого. Защото от тази гледна точка не бихме стигнали доникъде. За да го направиш, трябва да усетиш нерва и особеностите на вътрешната политика на САЩ. Не съм сигурен дали дори външнополитическите ни експерти чувстват тези неща.

Bloomberg: За президента Ердоган. Не протестирахте чак толкова, когато турските танкове мината сирийската граница онзи ден. Защо? Смятате ли, че Турция се е приближила към вашата идея, че бъдещето на Сирия трябва да включва оставането по някакъв начин на президента Асад? Или сте променили мнението си за президента Ердоган? Неотдавна се оплакахте, че сте получил удар в гърба – във връзка със сваления военен самолет. Нещо промени ли се в Турция?

Путин: Преди всичко започваме от факта, че Турция се извини на инцидента, за гибелта на нашите хора. Направи го директно, без уговорки и ние го ценим. Президентът Ердоган се извини. Виждаме ясна заинтересованост на президента на Турция в пълноформатното възстановяване на отношенията с Русия. Имаме много съвпадащи интереси в региона на Черно море и глобално, в Близкия изток. Много разчитаме, че ще успеем да установим конструктивен диалог. Имаме много големи проекти в сферата на енергетиката. Включително Турски поток.

Смятам, че накрая ще постигнем, във всеки случай първата част, която се отнася до разширението на транспортните възможности и увеличението на доставките на вътрешния пазар в Турция. Но и възможността за пренос и за европейските партньори, ако отново поискат и ако ЕК го подкрепи. Имаме много голям проект за строеж на АЕЦ с уникални условия. Ние ще кредитираме, ще бъдем собственици и ще експлоатираме.

Тази уникалност ни дава основания да предполагаме, че този проект може да се реализира. Като се отчитат тези договорености по икономическите параметри, на чиято основа лежи стойността на киловатчас електроенергия – че това ще бъде икономически изгоден проект и за двете страни.

Освен всичко, което казах, имаме общо желание да постигнем споразумение по проблемите в региона, включително и по сирийския проблем. Смятах и продължавам да смятам така, че отвън нищо не бива да се решава за смяната на властта. Като чуя отвън, че президентът трябва да напусне – не отвътре, а отвън – това повдига много въпроси у мен. Уверен съм от събитията в последните 10 г., особено опитите за демократизация в Ирак и Либия – виждаме докъде доведе това – до разпад на държавността и ръст на тероризма. Къде в Либия виждате елементи на демокрация? Може някога да се появят, разчитам на това. Или продължаващата гражданска война в Ирак. А какво ще стане изобщо в бъдеще с Ирак? Това все още са големи въпроси. Същото е и в Сирия. Като чуем, че режимът на Асад трябва да си тръгне – по някакви причини някой смята така – у мен възниква големият въпрос: до какво ще доведе това?

Изобщо съответства ли това на международното право? Не е ли по-добре да се запасим с търпение и да помогнем да се промени структурата на самото общество? И след това са почакаме, докато се получат естествените промени отвътре. Разбира се, това няма да стане още утре. Но може би в това се заключава и политическата мъдрост. Да не се суетиш и да тичаш напред, а постепенно да водиш нещата към структурни промени, в дадения случай – в политическата система на обществото.

По отношение на действията на Турция. В контакт сме с турските си партньори. Всичко, което противоречи на международното право смятаме за недопустимо. Но сме в контакт и на политическо ниво. Уверен съм, че на срещата с президента на Турция г-н Ердоган също ще го обсъдим.

Bloomberg: За Сирия – близо ли сме до руско-американска сделка по плана за Сирия? Имаше преговори неотдавна, май има сближаване? Но има ли напредък?

Путин: Знаете ли, преговорите вървят много тежко. Една от основните сложности е в това, че ние настояваме – и за това не възразяват нашите американски партньори – че т.-нар. здрава част от опозицията трябва да бъде отделена от радикалните групировки и терористични организации като Фронтът Ал Нусра. Струва ни се, че Фронтът Ал Нусра се прикрива и под други имена, но това не означава нищо. Те остават същите. Започват да поглъщат т.нар. здрава част от опозицията и това няма нищо хубаво.

Освен всичко, това вече не е са елементи от вътрешната борба, това са чужди бойци, които получават оръжие от чужбина. И всъщност американските ни партньори са съгласни с това, но не знаят какво да направят. Въпреки тези трудности, ние сме на прав път. Ще отбележа, че държавният секретар Джон Кери свърши колосална работа. Удивен съм от търпението и настойчивостта му. Въпреки това според мен, ние вървим постепенно в правилна посока. Не изключвам да можем в близко бъдеще да постигнем резултат и да представим споразумението си на международната общност. Рано е още да говорим, но работим в нужната посока.

Bloomberg: Следва: какво е бъдещето на Русия?

Путин: Колкото и странно да звучи – не бива да отстояваш позицията си на всяка цена.

Bloomberg: Г-н Путин описа разпада на Съветския съюз като най-голямата геополитическа катастрофа на 20в. След като дойде на власт в края на миналия век, той се обяви за пазител на Русия и интересите й. От президент стана министър-председател и отново президент. Каквото и да направи, властта остава в ръцете му. Вашето наследство. Решихте ли дали ще се кандидатирате за президент през 2018?

Путин: Сега сме в навечерието на парламентарните избори. Трябва да минат, за да видим резултатите. След това ще има още едни, почти след 2 г. Още е рано да се говори за това.

В съвременния бързо променящ се свят да се говори за това просто е вредно. Трябва да се работи, да се реализират плановете и задачите, които сме си поставили, за да се повиши жизнения стандарт на хората, развитието на икономиката, социалната сфера, повишението на отбранителната способност на страната. Според решението на тези задачи после ще видим как да организираме президентските избори през 2018 и кой да участва в тях. За себе си още не съм решил.

Bloomberg: По-лесно ли се управлява сега Русия или по-трудно?

Путин: По-просто откога? При Иван Грозни ли? Или при Николай Втори? Или при Брежнев, Хрушчов или Сталин?

Bloomberg: По ваше време.

Путин: Смятам, че стана по-сложно, защото все пак – при цялата критика от страна на западните ни партньори – при нас се развиват процесите на вътрешната демокрация. У нас, да кажем на тези избори, има много повече партии от предишни години. И безспорно това ще сложи отпечатък на изборната кампания. Има и практическо измерение в това. Сега виждаме рейтинга на водещата политическа сила у нас, партия Единна Русия, как се понижи леко.

Хората пита – какво става? Започна активната избирателна кампания и сега участват много партии. Всички те са на ТВ екрани, в средствата за масово осведомяване, във вестниците. С какво излизат? Всички те критикуват властта.

Вярно е, че не казват какво ще направят по-добре или говорят такива неща, които дори за човек с повърхностни възгледи изглеждат нереалистични или изобщо неизпълними. Но затова пък те добре изглеждат по телевизията. Ругаят, клеймят представителите на управляващата партия. Но не казват дали са готови да поемат отговорност за приемането на някакви непопулярни, но нужни решения.

Bloomberg: Завиждате ли на китайците, които няма нужда да преминават през такива избори?

Путин: В Китай има друга политическа система. И страната е друга. Не вярвам,че бихте искали 1,5 млрд. души са създадат някакви безредици в страната и правителството. Така че нека дадем на китайците правото и възможността да решат как да си организират страната и обществото.

Русия е друга страна. Имаме други процеси, друго ниво на развитие на политическата система и изобщо друго качество. Изобщо не става дума за нивото, а за качеството на политическата система. Но тя се развива и става по-сложна. Всъщност иска ми се в бъдеще тази система да укрепва, да се пораждат такива баланси в нея, които биха позволили винаги да се намира в дееспособно състояние и насочена към развитие.

Bloomberg: Реорганизирахте част от правителството, повишихте някои бивши бодигардове. Може ли това да е групата хора, от която ще излят новите руски лидери? По-младото поколение хора, които започват да се появяват?

Путин: Да. Разбира се. Изхождам от това, че бъдещите лидери трябва да са млади хора, но зрели.

Bloomberg: Млад като Алексей Дюмин?

Путин: ..Зрял човек..

Що се отнася до представителите на различни спец служби на армията, тук няма нищо ново. Не за пръв път на ниво ръководство на регион се издига представител на Министерството на отбраната, Федералната служба на безопасност. Не е изключение и Федералната служба за охрана, с какво те да са по-лоши? Главното е човек да иска да расте, да е способен да расте, да иска да служи на страната си с работа с по-широки пълномощия и отговорност. И ако той иска и аз видя, че има потенциал, защо не, може да поработи.

В края на краищата що се отнася – да кажем – до регионалното ниво на управление, там също се налага да се мине през избори, да се изнесат предложенията пред населението, да се запознаят хората с човека. Да се създаде определена химия в отношенията между лидера на региона и хората, които живеят там.

Хората трябва да почувстват какъв е този човек и, ако ще гласуват за него, ако му се доверяват. Иначе няма да гласуват.

Bloomberg: Говорите за системата, която ще ви наследи. Хората може да решат, че Русия се управлява трудно. Има лична система – система, основана на личността. Хората гласуват за вас, а не за партията. Освен това Русия все още остава беззаконна страна. Имате трудности в Чечения, нещата около Борис Немцов, за които знам, че осъждате.. Трудна ли е за управление Русия в момента?

Путин: Знаете ли, всяка страна е трудно да се управлява. Уверявам ви. Да не мислите, че САЩ се управлява лесно? Лесно ли е да решат такива привидно лесни задачи като затварянето на Гуантанамо? Президентът Обама в първия си мандат каза, че ще го затвори. Но още работи. Не иска да го затвори ли? Сигурен съм, че иска. Но излизат хиляди неща, които не позволяват да затвори Гуантанамо. И впрочем това не е добре, но това е друга тема.

Всяка страна се управлява трудно, дори много малка страна. Въпросът не е в това дали страната е малка или голяма. Въпросът е как се отнасяш към работата си, колко отговорно управляваш. И Русия се управлява трудно. Но Русия се намира на етап на развитие на политическата система и на създаване на пазарни принципи на икономиката. Това е по-сложен, но много интересен процес. Русия действително не само е голяма, а велика страна – заради традициите й и  културните особености.

Да, има свои особености и традиции в политическата сфера. Но защо да крием? Прекрасно знаем, че имахме абсолютна монархия, а след това веднага дойдоха комунистическите времена. Базата леко се разшири, но в известен смисъл системата на управление на страната стана още по-тежка. Едва през 90-те години преминахме към изграждане на съвсем друга вътрешнополитическа система, основана на многопартийност. И това е също сложен и нееднозначен процес. Не можеш да прескочиш неговите етапи. Гражданите трябва да свикнат. Да почувстват собствената си отговорност когато отиват към избирателната секция и да не се доверяват на – да кажем популистки решения, съображения или просто нагрубявания от страна на едни претенденти към други. Трябва просто внимателно да погледнат и анализират какво предлагат кандидатите – това се отнася за изборите за парламент и за изборите за президент. Но впрочем където има президентска форма на управление, хората до голяма степен гласуват за кандидата за президент. Практически навсякъде е така.

Вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи