Лари Съмърс: Няма доводи за повишение на лихвите в САЩ

Бившият финансов министър на САЩ говори пред Bloomberg

Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Лари Самърс, професор в Харвард и бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

"Бих казал, че няма някакви много сериозни доводи за повишение на лихвите през септември. Имаме икономика, в която броят на изработените от хората часове, общият брой часове в икономиката, на практика се понижава през последните 6 месеца. Икономика, в която измерителите на очакванията за инфлацията в средносрочен план са или стабилни, или понижаващи се. И икономика, в която реалната инфлация е под целта на Фед от 2%." На тази позиция застана бившият финансов министър на САЩ и един от най-известните икономисти в страната Лари Съмърс.

Следващото решение за паричната политика на Фед очакваме през следващата седмица - на 21 септември в 21:00 ч. българско време. Темата става все по-коментирана във финансовите среди през последните седмици.

"Не разбирам защо дискусията, която се води от Фед, е за необходимостта за забавяне на икономиката, така че инфлацията никога да не надхвърли 2%, докато за мен изглежда в съответствие с тяхната рамка и техните принципи да искат инфлацията да е малко над 2%", коментира Съмърс.

Графиката показва движението на лихвата по федералните фондове - основния лихвен процент в САЩ - и движението на инфлацията в най-голямата световна икономика от 1970 насам:

Повече от интервюто с Лари Съмърс във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи