ЯЦБ изненадващо измества фокуса върху отрицателните лихви?

Какво ще направи паричната институция на Япония следващата седмица

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) ще обмисли превръщането на отрицателните лихви в централен стълб на бъдещите разхлабвания на паричната политика. По този начин паричната институция ще измести фокуса и основния инструмент на политиката си от паричната база към лихвените проценти, като това ще се случи още през следващата седмица, когато очакваме заседанието на ЯЦБ, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Подобна промяна във фокуса на инструментите, които се използват за правене на парична политика обаче може да даде храна на засилващите се притеснения по отношение на ограниченията, които среща програмата за изкупуване на облигации на ЯЦБ. След три години на агресивни изкупувания на облигации, Японската централна банка пресушава ликвидността на пазара.

Разместване на пластовете в паричната политика в тази насока би представлявало и известно признание за неуспех на опита на ЯЦБ да понижи доходностите по облигациите с всякакъв срок в опит да убеди хората, че мащабното печатане на пари ще подкрепи икономическата активност и цените.

„Сред инструментите за парична политика на ЯЦБ, приоритетът вероятно ще се измести повече към лихвените проценти и ще се отдалечи от мащабните изкупувания на облигации“, казва един от източниците на агенцията, който говори при условие, че запази анонимност.

Според настоящата платформа на паричната политика в Япония, паричната база, или т.нар. твърди пари в икономиката на страната, се увеличават с по 80 трилиона йени годишно. Паричната база от своя страна служи като основа за формирането на цялостното парично предлагане, измерено със стойността на парични агрегати с различен обхват.

Новината за обръщане на по-сериозен поглед към негативните лихви в Япония е изненадваща на фона на това, че негативната депозитна лихва, въведена в страната в началото на годината, срещна сериозен отпор от анализатори и финансовата индустрия в третата по големина световна икономика.

Депозитната лихва на Японската централна банка е на ниво от -0,1%, което все пак остава по-високо спрямо нивото, поддържано от други централни банки по света, като Европейската, Швейцарската и Шведската централни банки.

Към 11:50 ч. българско време йената поевтинява с 0,32% спрямо щатския долар до ниво от 102,91 йени за долар. В същото време основният борсов индекс Nikkei 225 затвори с понижение от 0,69%.

 

Последни новини
Още от Анализи