Високочестотната търговия обхваща валутните пазари

Все повече маркет мейкъри разчитат на HFT платформи

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Високочестотната търговия (HFT – High frequency trading) вече е широкоразпространена при търговията с акции. При този тип търговия, разчитащ на високите технологии, се търгува на базата на сложни компютърни алгоритми, които автоматично влизат и излизат от пазара със скорост, недостижима за обикновения инвеститор (от 3 милисекунди до 3 минути, за сравнение мигване на окото трае 300-400 милисекунди).

Сега обаче изглежда и валутните пазари приветстват все повече трейдъри, които търгуват по този начин. Алгоритмичните трейдъри са увеличили над 3 пъти обемите на форекс пазара за последните 3 години, възползвайки се от възможности като оттеглянето на някои банки от Уолстрийт от валутната търговия. Това показват данни на консултантската компания Aite Group.

Новата група маркет мейкъри търгува почти $200 млрд. дневно. И докато тази сума не изглежда особено голяма на фона на огромния валутен пазар, вижте това – търговията с акции на всички американски борси взети заедно достига около $270 млрд. дневно.

Не липсват подозрения и негативни мнения към компаниите, които представляват маркет мейкъри на валутните пазари и разчитат на високочестотна търговия. Сред обвиненията към тях са мненията, че те няма да останат на пазара в трудни времена и затова не може да им се има доверие. От индустрията обаче отговарят, че съживяват ликвидността на пазар, който изпитва трудности заради скандала с фиксирането на валутните курсове, предизвикан от банките, а не от подобни фирми.

Електронните маркет мейкъри казват, че осигуряват ликвидност и възможност на клиентите си да влизат и излизат от пазара, когато искат.

Клиентите от своя страна също нямат голям избор, след като банките се изтеглят от валутния пазар, чийто обем достига $5,1 трилиона дневно. Търговията на валутните пазари в 12 от на-големите международни банки се е понижила с 28% между 2010 и 2015, сочат данни на изследователската компания Coalition Development Ltd.

По този начин се отваря пространство за компании като Citadel, Virtu, Jump, GTS и KCG Holdings, които продължават да засилват тенденцията и скоростта на навлизането на високите технологии в света на финансите.

Последни новини
Още от Анализи