Какво стои зад ръста в състоянието на петимата най-богати в света

Милиардерите стават все по-заможни от началото на 2016

След като началото на годината беше трудно за световните финансови пазари съответно голяма част от милиардерите в световен мащаб загубиха част от състоянието си, тази тенденция се обърна, като петимата най-богати милиардери в света се радват на ръст в състоянието си от началото на 2016*:

Графика: Bloomberg TV Bulgaria, по данни от Bloomberg Terminal

Първото място по богатство остава в ръцете на Бил Гейтс, който към 12 септември 2016 разполага с нетно състояние от $88,4 млрд. От началото на годината до 12 септември 2016 американският програмист и бизнесмен, съосновател на Microsoft, добавя $4,6 млрд. към състоянието си. Бил Гейтс притежава 2,5% от технологичния гигант. По-голяма част от богатството на Бил Гейтс – над 50% - обаче е събрано в  инвестиционната компания Cascade Investment, която инвестира в борсово търгувани компании. От началото на годината акциите на Microsoft белжат ръст от 2,82%, а останалите инвестиции на милиардера също водят до ръст в състоянието му.

На второ място по богатство остава испанският предприемач Амансио Ортега, който е основател на известната верига магазини Zara. Неговото състояние достига $77 млрд., като е нараснало с $4,1 млрд. от началото на годината. Ортега е най-богатият човек в Европа и притежава 59% от Inditex – най-големият търговец на дрехи на дребно в света и собственик на марката Zara. След като поевтиняха до 26,79 евро за акция, акциите на компанията поскъпнаха до 32,05 евро за лот, което помогна и за връщането на позциите, които по-рано през годината Ортега беше изгубил.

На трето място остава инвеститорът Уорън Бъфет, чието състояние расте с $4,9 млрд. до $67,2 млрд. Той е президент и най-голям акционер в инвестиционния конгломерат Berkshire Hathaway. Почти на 100% състоянието му е съсредоточено там. Дяловете в конгломерата тръгнаха сериозно нагоре от края на януари 2016 насам, което помага на Уорън Бъфет да задържи третата си позиция в класацията.

Бъфет обаче е плътно следван от президента и най-голям акционер в Amazon Джеф Безос. Състоянието на Безос достига $67,1 млрд. към 12 септември 2016, нараствайки със $7,4 млрд. от началото на годината. Почти цялото състояние на милиардера е концентрирано в акции на онлайн търговеца, които поскъпнаха с 14,14% от началото на годината до $771,49 за акция:

Източник: Bloomberg Terminal

Както виждаме от графиката, на която са маркирани датите на публикуването на трите последни отчета на Amazon, акциите на компанията се възстановиха след последните два силни отчета с финансови резултати, изтрили негативните усещания, които се появиха при публикуването на по-слаби от очакваните резултати на 28 януари. Следващият отчет с финансови резултати Amazon трябва да публикува на 27 октомври, показват изчисления на официалния сайт на американската технологична борса NASDAQ.

На пето място остава основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Неговото състояние достига ниво от $56,4 млрд., а от началото на годината е нараснало с $10,7 млрд. Акциите на социалната мрежа се изстреляха с 22,96% нагоре от началото на 2016:

Източник: Bloomberg Terminal

Графиката показва, че последните 3 отчета с финансови резултати на Facebook, които надхвърлиха очакванията, са задвижили сериозно акциите на компанията. Очаква се следващият финансов отчет на технологичния гигант да бъде публикуван на 2 ноември, показва справка с официалния сайт на технологичната борса NASDAQ - nasdaq.com.

Зукърбърг притежава 15% дял във Facebook, а към 12 септември той е и милиардерът с най-голям ръст в богатството си от началото на годината. По този показател Джеф Безос остава трети, добавяйки $7,4 млрд., а Уорън Бъфет – девети.

*За изготвянето на класацията са използвани данни от индекса на Bloomberg за милиардерите – Bloomberg Billionaire Index, който подрежда 400 най-богати души в световен мащаб.   

Последни новини
Още от Анализи