Речта на Йелън повиши опасенията от волатилност в Азия

Накъде ще тръгнат пазарите през следващите три месеца

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Азиатските валути се отправят към волатилни три месеца след като председателят на Фед Джанет Йелън обяви в петък, 26 август, че аргументът за повишаване на лихвите в САЩ набира все повече сила, и на фона на спекулациите, че това може да се случи още следващия месец, пише Bloommberg.

„Изявлението на Йелън ще създаде известна волатилност през идните три месеца. Цената на финансирането от страна на САЩ ще се повиши и азиатските валути ще се окажат под натиск надолу”, обяви Реймънд Йеънг, главен икономист в ANZ Banking Group в в Хонконг.

Все пак някои азиатски нации ще бъдат склонни да жертват капиталови потоци в замяна на увеличаването на експортната конкурентоспособност, която ще осигури по-слабата валута, каза още той.

Следващото заседание на Фед е в периода 20-21 септември - само няколко часа след като Японската централна банка обяви резултатите от многостранния преглед на ефективността на политиката.

„Промяна на лихвените проценти в краткосрочен план може да не бъде приветствана от страна на акциите, но в глобална перспектива тя ще затвърди САЩ като двигател на растежа”, смята Сонг Сенг Ун, икономист в CIMB Private Banking в Сингапур. „Ако САЩ са по-силни, това ще повиши световното доверие и в експортно ориентираните икономики като Сингапур и други азиатски държави.”

Нарастващата вероятност

Goldman Sachs Group прогнозира, че вероятността от повишение на лихвите следващия месец  е 40% сега, спрямо по-ранна прогноза за 30%. ANZ очаква повишението да стане факт през декември, но не изключва нарастващата вероятност за следващия месец предвид коментарите на Йелън и другите членове на Фед.

Един от азиатските пазари, който ще следи много внимателно действията на американската институция, е Хонконг, чиято валута е фиксирана към щатския долар. Паричните власти в Хонконг повишиха основната лихва за първи път от девет години и така създадоха риск от нарастващи капиталови изтичания от града веднага щом Фед повиши лихвите през декември 2015.

Филипинската централна банка няма да се движи непременно в синхрон с действията на Фед, макар да е загрижена за краткосрочната волатилност”, написа в текстово съобщение гуверньорът на институцията Амандо Тетанго след речта на Джанет Йелън.

Председателят на Фед обяви, че се очаква умерен растеж на реалния БВП, който ще подкрепи експортните нации като Япония и Южна Корея, чиито доставки бяха силно засегнати напоследък.

Главният пазарен икономист на Mizuho Securities Тору Суехиро не вижда голямо въздействие върху прегледа на политиката от страна на Японската централна банка, въпреки че коментарите на Йелън могат да доведат до повишение на лихвите в Япония. 

Последни новини
Още от Анализи