Икономическият шок в Монголия

Страната обяви кризисно положение, след като резкият спад на цените на суровините удари хазната

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Монголия обяви кризисно положение, след като резкият спад на цените на суровините удари хазната. Задлъжнялото правителство взе мерки за икономии, за да ограничи разходите.

През 2008 Монголия почете своя национален герой Чингис хан, пред когото благоговее, с огромна статуя от неръждаема стомана на брега на река Туул, на около половин час път с кола от Улан Батор. Международното летище на столицата носи името на прочутия завоевател от 13-ти век. Чингис хан освен това е изобразен на националната валута, тугрика.

Точно сега обаче хановете, както са известни купюрите, не се радват на кой знае какво уважение.

Правителството, което използва голяма част от валутните си резерви, е изправено пред смазващо дългово бреме и изпитва затруднения с изплащането на заплатите на държавните служители. В четвъртък централната банка повиши основния лихвен процент с удивителните 4,5% до 15%, за да подкрепи тугрика - най-лошо представилата се валута в света през август.

Монголия - богата на полезни изкопаеми и без излаз на море страна, която граничи с Русия и Китай и има брутен вътрешен продукт (БВП) от 12 милиарда долара - преживява истинска криза с плащанията. Икономическият срив не предизвика и най-слаб трус на глобалните финансови пазари, но дава поучителни уроци на далеч по-големи, зависещи от природните ресурси икономики като Бразилия, Венецуела, Русия и Саудитска Арабия.

Монголия е икономика, която придава ново значение на онова, което икономистите наричат "ресурсно проклятие". Свръхизобилието от природни ресурси може да доведе до неуравновесен икономически растеж, прахосване на държавни средства и редуване на цикли на бум и криза, които може да докарат страната до просешка тояга.

Числата са красноречиви: правителството трябва да изплати 3 милиарда долара по държавни облигации; прогнозите са, че държавният дълг ще нарасне до 78% от БВП, при първоначално заложени в бюджета 55%; тугрикът се обезцени с 12% спрямо долара от началото на годината, доходността на държавните облигации, деноминирани в долари, с падеж през 2022 г. скочи с 2 на сто, откакто бяха емитирани през 2012 година; рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на страната, който е на неинвестиционно равнище, с две степени след пласирането на емисията от 2012 година.

"Монголия трябва да е много по-богата, отколкото е", каза Луц Рьохмайер, мениджър в Landesbank Berlin Investment, който помага за управлението на инвестиции за 12 милиарда долара, включително монголски дълг в местна валута. "Никъде другаде по света не е толкова лесно да се изкопават ресурси без никакви проблеми и суровините да бъдат продавани на Китай при толкова ниски транспортни разходи", аргументира се той.

Майнголия*

По време на суровинния суперцикъл, чийто пик бе през 2011 година, Монголия измина епичен път. В работен документ на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван миналата година, природните богатства на страната, включително въглища, мед и злато, бяха оценени на между 1 и 3 трилиона долара.

Захранвана от преживяващата бум китайска икономика и оживения приток на преки чуждестранни инвестиции, Монголия бе една от най-бързо растящите икономики през десетилетието до 2015 година. БВП на страната се увеличаваше средно с 8%, като се повиши до 4000 долара на глава от населението.

Всичко се обърка, когато китайският икономически растеж се забави от двуцифрените равнища през 2011 година, точно когато коалиционното правителство в Монголия на премиера Норовин Алтанхуяг се бе отдало на яко харчене на пари, осигурени чрез взимане на дългове.

През 2012 г. Монголия се радваше на много добро отношение на глобалните облигационни пазари. Страната пласира през въпросната година суверенен дълг за 1,5 милиарда долара, известен като Чингис облигации, до голяма степен с цел финансиране на проекти за пътно строителство. Когато бумът свърши, пътят пред Монголия към сегашната криза бе постлан.

На парламентарните избори през юни Монголската народна партия постигна смазваща победа, измествайки от власт Демократическата партия. Така начело на страната се върна партията, която управляваше без опозиция по време на комунистическия режим. В речта, с която встъпи в длъжност, новият премиер Ерденебат Джаргалтулга не смекчи думите за задачата, която го чакаше. "Вниманието ще бъде съсредоточено върху спешното стабилизиране на икономиката плюс фискална дисциплина."

Сметки

Тогава дойде сривът на националната валута този месец.

Министърът на финансите Чоиджилсурен Батогтох използва телевизионно обръщение, за да обяви, че икономиката е в криза. Местни медии съобщиха за претъпкани болници и детски градини, тъй като властите казват, че не могат да си позволят да довършат започнати проекти. Валутните резерви намаляха до 1,3 млрд. долара в края на юни - спад от 23% на годишна основа.

Заплатите на някои държавни служители са понижавани с до невероятните 60%. Пари, които вече са били отпуснати за купуване на офис обзавеждане, са връщани.

Централната банка бе принудена да повиши лихвените проценти, за да защити тугрика, след като ги понижи през май. Доходността на държавните облигации с падеж след 10 години скочи с над 2%, откакто бяха емитирани през 2012, и сега е над 7%. Високите цени на кредитирането подхранват спекулации, че правителството може да се нуждае от помощ от МВФ, представители на който пристигнаха в Улан Батор за разговори миналата седмица.

Не е трудно да бъде открита причината за неволите на Монголия. Те до голяма степен може да бъдат приписани на прекаленото разчитане на нейните дълбоки запаси от мед, въглища и злато. Забавянето на икономическия растеж на Китай - който купува над 80% от монголския износ - вреди на страната.

"Всичко това предвещава лоши новини за Монголия, която няма лесен план Б", заяви Кери Браун, професор по китаистика и директор на Lau China Institute в King's College в Лондон. "(Страната) има много малък сектор на услугите и до голяма степен разчита на селското стопанство като резервен вариант. Тя, естествено, е много, много чувствителна по въпроса за прекомерната зависимост от Китай заради сложната и "възпламенима" история."

След това инвеститорите бяха разтърсени, когато министърът на финансите представи прогнози, според които делът на държавния дълг от БВП ще достигне 78% тази година. Това съотношение ще бъде близко до онова на Украйна, която бе принудена да преструктурира своя дълг в долари и все още има вероятност от 18 % да изпадне в неплатежоспособност според индекс на Bloomberg.

Премиерът обеща да прокара план за действие, съсредоточен около съкращаването на разходите, намаляването на дълга и привличането на чуждестранни инвестиции. Правителството казва, че иска да избегне фалита, но рискът от такъв се превръща в повод за безпокойство.

Предвидено е страната да върне суверенен дълг в размер на около 650 милиона долара през 2018 и на 1,5 милиарда долара през 2021 и 2022, сочат данни на Bloomberg.

Задълженията на Монголия възлизат общо на около 5 милиарда долара според финансовия министър.

"Изглежда малко вероятно страната да успее да предотврати необходимостта от преструктуриране на своите дългове или от поискване на спасителен план от МВФ", каза Рената Лагерска, високопоставен сътрудник на Alaco, базирана в Лондон компания за бизнес консултации.

Спасителни планове в изобилие

Монголия, дом на около 3 милиона човека и над 70 милиона глави добитък, е получавала многократно спасителни планове и помощ от МВФ. За последно по време на глобалната финансова криза през 2009 година, след която националната икономика се възстанови, за да регистрира икономически растеж от 17%, стимулиран от строителството на първата част от гигантската мина за мед и злато Ою Толгой.

Някои естествено подозират, че като говори за криза, правителството се надява да спечели подкрепа за мерките за икономии.

"Беше политически мотивирано да бъде създадено истинско усещане за спешност, за да бъдат убедени МВФ и инвеститорите, че (властите) са на верния път", заяви Йерлан Сиздиков, който работи в Лондон като мениджър на облигации на нововъзникващи пазарни икономики във фонда Pioneer Investment Managemenet, който държи монголски дълг на голяма стойност. "Високият дял на държавния дълг от БВП им дава убедителни основания да разработят програма за мерки за икономии и увеличаване на икономическия растеж."

Въпреки че е възможно Монголия да успее да преодолее най-новата си криза, рискът от продължително забавяне на икономиката изглежда голям за най-рядко населената страна в света, известна най-вече със своите безкрайни, неравно нагънати равнини и легендата за Чингис хан.

* Minegolia - игра на думи на английски език от mine (мина)

Последни новини
Още от Анализи