Защо руско-саудитската петролна сделка е възможност за продажби

Боб Паркър, старши съветник Credit Suisse

Петролни цистерни на Роснефт в Туапсе, Русия. 3 май 2016. Photographer: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Петролни цистерни на Роснефт в Туапсе, Русия. 3 май 2016. Photographer: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Иран още не е взел никакво решение за участието си в неформалната среща на ОПЕК през септември в Алжир, съобщи РИА Новости, цитирайки прессекретаря на Министерството на петрола в Техеран. Очаква се на срещата да се обсъжда обема на производството на петрол.

На 11 август ОПЕК публикува изявлението на президента на организацията, Мохамед Бел Салех ал-Сада, министър на енергетиката на Катар, според което страните от картела ще проведат неофициални консултации на енергийния форум в Алжир.

На срещата на ОПЕК в Доха на 17 април членовете не успяха да се договорят за замразяване на нивото на производство. На 2 юни във Виена също не можаха да поставят нови квоти за добив.

 

Русия и ОПЕК ще преговарят във Виена през октомври, съобщи Министерството на енергетиката в Туитър. Дата обаче не се съобщава.

 

Русия е отворена за преговори с другите големи производителки на петрол по замразяване на добивите, след като пазарът е малко вероятно да се балансира догодина, съобщи Bloomberg, цитирайки интервю на руския министър на енергетиката Александър Новак за Ashard Al-Awsat.

"Ако постигнем нещо като сделка между Русия и Саудитска Арабия, за което съм по-скоро скептично настроен, до нея, пазарната психология може временно да подкрепи брента над 50 долара", каза Боб Паркър, старши съветник Credit Suisse в интервю за Bloomberg на 16 август 2016.

Чуйте целия коментар за перспективите пред цената на петрола, производството и евентуалната сделка между Русия и Саудитска Арабия

 

Последни новини
Още от Анализи