Застаряването на населението по света

Тенденцията ще обхаща все повече държави

Рин Икдеа, 97-годишна, в Токио Япония. Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Рин Икдеа, 97-годишна, в Токио Япония. Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Известно е като историческия обрат и изглежда необратимо – местата, където старите хора са повече от децата.

Тенденцията, започнала през 1995 в само една държава – Италия, ще се разпространи до 56 страни до края на 2030 сред много различни икономики, като започнем от Нова Зеландия и стигнем до Грузия. Това показват откритията на Жозеф Шами, която прекарва четвърт век в изучаване на тенденции сред населението. Шами е работил за ООН в Ню Йорк, а сега е независим изследовател.

В изследването си бившият директор на ООН за демографските тенденции сравнява прогнози за населението на хората над 65 години и децата под 15 години. И резултатите показват, че населението застарява не само в индустриализирани държави като Япония и Германия. Повратната точка ще дойде през 2020, когато хората над 65 години ще са повече от децата до 15 години в Куба и Южна Корея, а пет години по-късно същото ще се случи и в Тайланд и САЩ. В същата позиция ще са 35 страни в световен мащаб:

Източник: Bloomberg

И докато перспективите за по-дълъг живот са нещо хубаво, проблемите се появяват, когато свиващата се работна сила не успява да покрие сметката за пенсиите. Преди няколко десетилетия на всеки пенсионер са се падали по 10 работещи. В Италия например обаче може да стигнем до момент, в който на всеки пенсионер има само трима работници. Отговорите, които политиците могат да предложат в тази ситуация – повишаване в данъците или понижаване на пенсиите, са нежелани от тях. Времето за действия обаче бързо изтича.

Не можем да отменим закона на демографията, заключва Шами.

Последни новини
Още от Анализи