МВФ: ЕЦБ трябва да разчита на изкупувания на активи

Понижения на лихвите може да се окажат неефективни

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да разчита повече на изкупувания на активи в ролята на парични стимули, тъй като отрицателните лихви достигат лимита на своята ефективност, казват икономисти от Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки че отрицателните лихви в еврозоната успешно разхлабиха финансовите условия за банките и за техните клиенти, предизвиквайки лека кредитна експанзия, която подкрепя растежа и инфлацията, те също понижиха рентабилността на банките, написаха Анди Джобст и Хюйдан Лин от МВФ в съвместна публикация вчера, 10 август.

„Допълнителни понижения на лихвата може да отслабят ефективността на паричната политика. Може да се наложи ЕЦБ да разчита повече на изкупувания на активи“, написаха двамата икономисти.

Текущият пакет стимули на ЕЦБ включва изкупувания на облигации на стойност 80 млрд. евро месечно, като по план тези изкупувания трябва да продължат до март 2017. Следващото решение на европейската парична институция ще бъде взето на 8 септември.

Откакто депозитната лихва на ЕЦБ стигна негативна територия през юни 2014, икономистите обсъждат колко ниско може да падне тя. След като депозитната лихва стигна ниво от -0,4% обаче президентът Марио Драги призна, че има последици върху банките, като сигнализира, че има граница за това колко ниско може да падне лихвата.

„Допълнителни орязвания на лихвата могат да изнесат на светло потенциалната жертва между ефективното пренасяне на ефектите на паричната политика и печалбите на банките. Фокусирането върху изкупуванията на активи ще повиши цените им заедно със съвкупното търсене, докато в същото време ще стимулира банковото кредитиране. Това също ще улесни пренасянето на подобрените условия за банково финансиране към реалната икономика“, заключват икономистите от МВФ.

 

Последни новини
Още от Анализи