Границите, които Европа няма да прескочи в преговорите около Brexit

Какви са исканията на страните членки на ЕС

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Новият премиер на Великобритания Тереза Мей е изправена пред голям брой искания от страна на страните членки на ЕС, когато дойде време да се договарят детайлите около бъдещето на връзката на страната с останалата част от блока. Това показва анализ, базиран на проучване сред 27-те страни членки на ЕС. Сред респондентите в проучването са министри, а освен това са взети предвид коментари от други правителствени фигури. Резултатите от проучването на показват, че европейските лидери поставят свои собствени червени линии, които не биха прескочили, докато екипът на Мей също преценява какво да изисква по време на преговорите около Brexit.

Исканията са много и от различен характер, като преминават от свободно движение на хора до суверенитета на Гибралтар – област, която в момента е част от Великобритания.

Може би едно от най-притеснителните искания за Тереза Мей и нейния министър за Brexit – Дейвид Дейвис - е именно свободното движение на хора. Няколко държави, сред които Германия, Португалия и Чехия, настояват Великобритания да се позовава на правилата за свободно движение на работна сила в замяна на достъп до общия пазар на ЕС. Именно желанието за по-малко имигранти във Великобритания беше едно от основните съображения на британците, гласували за излизане от ЕС. В същото време само 3 страни членки на ЕС – Дания, Австрия и България - споделят притесненията на Великобритания за имиграцията, което показва, че Мей може да се окаже с недостатъчна подкрепа по въпроса.

Франция дори подсказва, че е готова да отиде по-далеч в исканията си, като обвърже свободата на движението с амбицията на Великобритания да запази паспортните права, позволяващи на финансовата индустрия да продава услуги и да набира пари в Европа.

Друг проблем може да бъде решителността на страни от Източна Европа, сред които Гърция, да направят така, че Великобритания да продължи да плаща вноска в общия бюджет на ЕС.

Сред останалите предизвикателства пред Великобритания в дневния ред на страните членки на ЕС са:

  • Правителството в Дъблин иска да предотврати появата на граница, която не позволява свободното придвижване към Северна Ирландия
  • Белгия е притеснена от възможността популистки и сепаратистки настроения да се разпространят в един от трите основни района в страната – Фландрия.
  • Испания ще иска съвместен суверенитет над Гибралтар
  • Франция и Дания са притеснени за взаимния достъп на рибарите до техните съответни води

Някои страни пък се надяват да спечелят от Brexit. Люксембург иска да привлече финансисти от Лондон, а Италия да стане дом на институции като Европейския банков орган.

 

Последни новини
Още от Анализи