Френската икономика расте с 0,3% през текущото тримесечие?

Това прогнозира Френската централна банка

Президентът на Франция, Франсоа Оланд по време на френско-германско заседание на правителствата в Мец, 7/4/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Президентът на Франция, Франсоа Оланд по време на френско-германско заседание на правителствата в Мец, 7/4/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Френската икономика ще отбележи ръст от 0,3% през третото тримесечие на 2016, като по този начин ще се върне към растежа, след като стагнира през предходното тримесечие. Тази прогноза идва от Френската централна банка. Институцията я публикува заедно с месечното си проучване за бизнес климата, в което казва, че доверието в индустриалния сектор се е повишило леко през юли.

През второто тримесечие на 2016 икономичският растеж във Франция неочаквано стагнира, като това се дължеше на слабо потребление и инвестиции. Тогава данните се оказаха удар по президента на страната Франсоа Оланд, който уверяваше, че френската икономика се подобрява:

*Данните за третото тримесечие на 2016 са прогноза на Френската централна банка

Данните за икономическия растеж във Франция до края на годината и в началото на 2016 ще са от ключово значение, тъй като предстоят президентски избори в страната през април догодина. Балотажът, ако има такъв, пък ще се проведе през май.

Според индикациите до момента обаче Оланд не е фаворит да запази поста си. Проучване на Ipsos от юни показва, че бившият премиер Ален Жюпе се радва на рейтинг на одобрение от 49% спрямо 25% за крайнодясната лидерка на Националния фронт Марин Льо Пен и едва 16% за настоящия президент Франсоа Оланд. Бившият президент Никола Саркози пък изглежда като най-сериозния прoтивник на Жюпе, като събира рейтинг на одобрение от 31%.

 

Последни новини
Още от Анализи