Пари за медали

Финансовата стратегия на САЩ в спорта

Олимпийските кръгове. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Олимпийските кръгове. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Пари за медали – тази максима вероятно ще продължи да важи с пълна сила на провеждащите се в момента Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро – Бразилия.

Всяка година Олимпийският комитет на САЩ дава около $50 млн. на над 40 спортни федерации, за да помогнат на спортистите в борбата им за медали, пише Bloomberg. Разпределението на парите следва принципа плащане за резултати, който е налаган от новия главен изпълнителен директор на Комитета Скот Блекмън. Спортните федерации получават парите на база на това какви планове изложат за използването им и как тези средства ще помогнат за създаването на бъдещи шампиони.

Източник: Bloomberg

От 2004 насам най-много медали са спечелили състезателите в следните дисциплини – плуване, лека атлетика, ски и сноуборд, гимнастика и бързо пързаляне с кънки. Тези 5 дисциплини са получили и най-голямото финансиране – на обща стойност $248 млн., като премахнем ефектите от инфлацията. Връзката между двата фактора е силна:

Източник: Bloomberg

Друга тенденция, която се забелязва в данните за САЩ, е, че високопрофилните спортове, които се радват на голям обществен интерес, също получават по-сериозно финансиране. Макар че възможностите за медали в плуването и леката атлетика са по-големи заради големия брой дисциплини, спортове като хокей и баскетбол също получават големи суми от Олимпийския комитет на САЩ. Това са два от най-популярните отборни спортове в най-голямата световна икономика. За четирите години преди последните олимпийски игри хокейната федерация е получила $6,8 млн., а баскетболната - $3,4 млн.

Олимпийският комитет на САЩ има стратегия да увеличава средствата за федерации и съответно спортисти, които вече са се доказали като победители. Дали тази стратегия работи, имаме възможност да наблюдаваме и в момента на игрите в Рио.

 

Последни новини
Още от Анализи