Кой е най-вероятният нов президент на Франция

Изборите в страната предстоят през пролетта на 2017

Франсоа Оланд, президент на Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Франсоа Оланд, президент на Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Преди 21 години френският премиер Ален Жюпе се опитва да ореже бонусите при пенсиониране за служителите в публичния сектор. В отговор профсъюзите започват масова стачка, която парализира Франция за седмици. Жюпе няма избор освен да се откаже от плана, пише Bloomberg. След по-малко от две години отслабеното дясноцентристко правителство губи предсрочните избори. Жюпе е отстранен.

Днес френските профсъюзи отново показват мускули, като се опитват да накарат президента Франсоа Оланд да се откаже от трудовата реформа, която предлага. В същото време президентските избори предстоят през април догодина, а балотажът е насрочен за май. Шансовете на Оланд за нов мандат изглеждат бледи. Кой обаче е кандидатът, който към момента изглежда с най-големи шансове да заеме поста му? Жюпе, вече 70-годишен, който прекарва по-голяма част от последните 20 години като кмет на Бордо. Този път той казва, че ще се изправи срещу профсъюзите и ще спечели.

Проучване на Ipsos от юни показва, че Жюпе се радва на рейтинг на одобрение от 49% спрямо 25% за крайнодясната лидерка на Националния фронт Марин Льо Пен и едва 16% за настоящия президент Франсоа Оланд. Бившият президент Никола Саркози пък изглежда като най-сериозния прoтивник на Жюпе, като събира рейтинг на одобрение от 31%.

Жюпе води кампанията си като се базира на пропазарна и стимулираща бизнеса платформа. За да подобри конкурентоспособността на френския бизнес Жюпе планира да премахне тавана от 35 часа за работната седмица, да понижи данъците, както и да направи по-лесни наеманията и уволненията. Той иска да даде възможност на компаниите да преговарят пряко със служителите, вместо да позволи на профсъюзите да договарят споразумения, които се отнасят за цялата индустрия, макар и само около 8% от френските работниците да членуват в профсъюзи.

„Трябва да направим сериозни реформи и те не винаги ще са приятни, но чакахме прекалено дълго“, каза Жюпе по време на реч от кампанията си през миналия месец.

По отношение на антиевропейските настроения, Жюпе, който е твърдо проевропейск настроен, каза, че правителствата на отделните държави трябва да възстановят част от функциите, понастоящем иззети от ЕС.

 

Последни новини
Още от Анализи