ЕЦБ постига целта си за инфлацията през 2021

Това прогнозират експерти, анкетирани от германския институт Ifo

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Икономисти и експерти, анкетирани от германския институт Ifo, прогнозират, че инфлацията в еврозоната ще се приближи до целта на ЕЦБ през 2021. Тогава нивото на ръст на ценовото равнище в европейския валутен съюз ще достигне 1,8%, показват оценките на експертите. Най-висока ще е инфлацията в Австрия и Испания (2,1%), а най-ниска във Франция – 1,4%. Точно на ниво от 1,8% ще са Гърция и Холандия.

В същото време в 11:00 ч. българско време днес беше публикуван и икономическият бюлетин на ЕЦБ. В него се казва, че перспективите пред световната икономика са станали по-несигурни след решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз. Въпреки че волатилността на финансовите пазари е била краткотрайна, несигурността се е увеличила, а данните за второто тримесечие на 2016 показват, че активността и търговията в глобален план са потиснати, пише в икономическия бюлетин на ЕЦБ.

Според ЕЦБ вътрешното търсене е подкрепено от пренасянето на мерките на паричната политика върху реалната икономика. „Благоприятните финансови условия и подобренията в корпоративните печалби продължават да стимулират възстановяването на инвестициите. Устойчивите повишения на заетостта, които се дължат и на успешни структурни реформи, и все още относително ниските цени на петрола предоставят допълнителна подкрепа за реалните разполагаеми доходи на домакинствата и оттам – за частното потребление“, пише в анализа.

По отношение на инфлацията на базата на текущите цени на петрола ЕЦБ допуска, че тя ще остане много ниска в идните месеци преди да започне да се повишава по-късно през годината, заради прогнозиран базов ефект при годишното изменение на цените на енергийните източници.

През последните 2 месеца инфлацията в еврозоната показва признаци на възстановяване, но остава далеч от желаните 2%.

Последни новини
Още от Анализи