Върху кои сектори се фокусира ЕЦБ при изкупуванията на корпоративни облигации

От 8 юни насам ЕЦБ е изкупила корпоративни облигации за 13,2 млрд. евро

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Компаниите за производство на потребителски стоки са усетили най-големи ползи през първите седмици, откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да изкупува корпоративни облигации. ЕЦБ започна да изкупува корпоративен дълг от нефинансовия сектор на 8 юни, като последните данни показват, че вече е похарчила 13,2 млрд. евро за целта.

Най-голям дял от тези изкупувания – 28% - се пада на компаниите за потребителски стоки, 22% - на компаниите в сектора на комуналните услуги и 11% - на компаниите от сектора на комуникациите. Четвъртата най-голяма група компании, чиито облигации са били изкупувани от ЕЦБ от 8 юни насам, са индустриалните компании:

Това показва, че централните банкери от ЕЦБ се опитват да подкрепят икономическото възстановяване чрез стимулиране на вътрешното търсене, като най-подходящи за целта са изкупувания на корпоративни облигации от компаниите за потребителски стоки.

Изкупуванията на корпоративни облигации са част от плана за изкупуване на активи на ЕЦБ на стойност 1,7 трилиона евро, чиято основна цел е повишаване на инфлацията:

Припомняме, че утре в 11:00 ч. българско време ЕЦБ ще публикува своя икономически бюлетин, който съдържа статистически данни, които централните банкери използват при взимането на решения за лихвените проценти. Докладът също предоставя подробен анализ на текущите и бъдещите икономически условия от перспективата на ЕЦБ.

Последни новини
Още от Анализи