Прогнозата на Goldman за Олимпийските игри в Рио

Кой ще вземе най-много златни медали

Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Дори икономистите понякога имат нужда да се забавляват. А екипът икономисти на Goldman Sachs определено знае как да го прави с прогнозите си за големи спортни събития. След прогнозата за това как ще завършат мачовете от Европейското първенство, което приключи през миналия месец, екипът от анализатори на инвестиционната банка се насочи към прогноза за това кои страни ще вземат най-много медали от Олимпийските игри в Рио де Жанейро, които стартират в петък – 5 август.

Любопитно е, че Goldman изготви подобна прогноза и за Олимпийските игри в Лондон преди 4 години, като тогава се справи доста успешно. Анализаторите от инвестиционната банка познаха, че домакините от Великобритания ще вземат 65 медала от игрите, докато от 11-те държави с най-много златни медали Goldman позна 10.

Прогнозите на анализаторите са базирани на тонове данни от макроикономическата среда в дадена страна до това колко добре се е представяла тя на предишни Олимпийски игри.

За Олимпийските игри, които започват след дни, Goldman прогнозира най-много златни медали за САЩ и Китай – съответно 45 и 36. На трето място остава Великобритания, от която се очакват 23 златни медала, а на четвърто Русия - с 14 златни медала.

Ето и пълната таблица с прогнозите на Goldman Sachs за златните медали, които очакват от инвестиционната банка по страни:

Източник: Goldman Sachs

Последни новини
Още от Анализи