Tрадиционната журналистика върви постфактум на големите събития

Водещата на „Бизнес старт“ Йоанна Николова за бъдещето на медийната индустрия

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Brexit, контрапревратът в Турция, нападението в Мюнхен – всички тези събития от последните няколко седмици до голяма степен се случиха и благодарение на социалните мрежи, а традиционната журналистика вървеше постфактум, отразявайки видeата във Facebook и коментарите от Twitter. Tака постепенно събитията от последните седмици отрезвиха не само политици и анализатори, но и журналистите. А в крайна сметка социалните медии не изместват традиционните, а ги предизвикват - да се реформират, да станат по-гъвкави и може би да се върнат към изначалното си предназначение – да информират, образоват и развличат, но най-вече да търсят и отстояват обществения интерес.

Това бе основната теза на Йоанна Николова, водеща на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, в шестата видео лекция на летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнината на сайта "Медийната индустрия между социалните мрежи и традиционната журналистика".

Днес всички сме наясно, че глобалната свързаност демократизира достъпа до информация, а липсата на ограничения и граници прави интернет удобна среда за бързо утвърждаване на спекулативни и манипулативни тези. Без филтър и критичност към информацията популизмът лесно си проправя път до потребителите, а в случая – и до избирателите, твърди в лекцията си Николова.

Въпреки това водещата на сутрешния блок не отрича новите, бързи и модерни канали на пряка комуникация, защото те водят до свързаност, до солидарност и споделяне и правят обикновените хора по-силни, като дисциплинират политиците и затвърждават ролята колективният глас. Тя обаче се опитва да отговори на няколко актуални въпроса:

Изместват ли социалните медии класическата журналистика и от какви канали на информация има нужда светът днес? Какво се случва на рекламния пазар? Кои са рисковете и перспективите в процеса на преструктуриране на медиите?

Отговорите вижте във видео материала:

 

Последни новини
Още от Анализи