Секуларна стагнация в САЩ?

От Deutsche Bank анализират ситуацията

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Най-голямата инвестиционна банка в Германия - Deutsche Bank – може да бъде добавена към растящия списък на анализатори от Уолстрийт, които смятат, че американската икономика вероятно е в секуларна стагнация. Секуларната стагнация се описва като гледната точка, според която икономическият растеж и естественият лихвен процент в САЩ са структурно ниски или отрицателни, като насърчаването на пълна заетост при липса на устойчиво крайно потребление е риск пред финансовата стабилност, пише Bloomberg.

В изследване, публикувано в петък, 29 юли, стратезите от Deutsche Bank казват, че ако американската икономика може да постигне растеж от само 1%, докато на пазара на труда е налице пълна заетост, то тезата за секуларната стагнация трябва да бъде разгледана по-сериозно. Казаното идва на фона на доста по-ниския от очакваното растеж в САЩ за второто тримесечие. На годишна база най-голямата световна икономика отбеляза ръст от 1,2% през второто тримесечие на 2016, докато растежът за първото беше ревизиран в посока надолу от 1,1% до 0,8%.

Екипът стратези от Deutsche Bank казва, че Фед ще направи голяма грешка, ако повиши лихвите през септември, тъй като последните данни за БВП показват икономическо забавяне, водено от пазара на труда.

Така или иначе очакванията на пазарите за повишаване на лихвите в САЩ през септември са ниски. Фючърсните договори върху лихвата по федералните фондове показват вероятност от 18% за повишаване на лихвите в най-голямата световна икономика през септември.

От Deutsche Bank обръщат внимание и на слабия ръст на производителността на труда. През четирите тримесечия, приключили през първото тримесечие на 2016, ръстът на производителността на труда в САЩ е едва 0,7%.

„Освен това приносът към растежа на инвестициите в дълготрайни активи е на практика нулев – развитие, което в миналото е било надежден предвестник на рецесия“, пишат още анализаторите от Deutsche Bank.

 

Последни новини
Още от Анализи