Как руснаците реализираха бързи печалби от поевтиняването на рублата след срива на петрола

Реекспортът на коли донесе сериозни печалби на по-находчивите

Opel GT Concept 2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Opel GT Concept 2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Сривът в цената на петрола се отрази толкова сериозно на рублата от 2014 насам, че беше достатъчно да се появят възможности за арбитраж (ценови различия при една и съща стока на различни пазари) и големи обеми луксозни коли да напуснат Русия в посока Германия, Китай и САЩ. Продажбите на Land Rover-и от Русия зад граница например се увеличиха пет пъти.

Руската рубла загуби половината от стойността си за последните 3 години, като това позволи на руската икономика да понесе по-леко шока от срива на цената на петрола, като предпази бюджета и стимулира индустрии като селското стопанство, както и химическата промишленост.

Дали и износът на автомобили не представлява пример като от учебник по икономика, показващ как Русия успя да намери подслон насред икономическата буря? По-скоро тук става въпрос за възползване от ситуацията, тъй като изнесените от Русия по този модел коли не са произведени в страната.

Облагодетелствайки се от валутните движения, някои руснаци успяха да реализират бързи печалби чрез реекспорт на превозни средства, които са толкова евтини в рубли, че обратният им износ дори към страните, от които са били закупени, често пъти представлява начин за реализиране на печалби.

„Благодарение на поевтиняването на рублата, цените на колите, продадени в Русия, се оказаха по-ниски спрямо цените на чуждите пазари. Ценовите различия в Русия и в чужбина направиха реекспорта на коли от Русия привлекателен“, коментира Андрей Томушев, директор за автомобилния сектор в Общността на независимите държави в Ernst & Young.

Топ дестинациите за този тип износ от Русия за периода януари – май 2016 са Германия, Китай и САЩ, показват данни от митниците. PricewaterhouseCoopers изчисляват, че около 8% от всички коли, продадени в Русия през 2015 за реекспорт от чужди граждани, са били купени най-вече от казахстанци и беларуси. Казахстан и Беларус са сред страните, които са в митнически съюз с Русия.

Топ дестинации за износ на коли от Русия за първите 5 месеца на 2016:

От друга страна, въпреки положителните ефекти от поевтиняването на рублата за някои групи хора в Русия, проучване на Руската централна банка от май показва, че повечето руски компании искат силен и стабилен валутен курс. Той би позволил понижаване на разходите за производство, като би позволил и модернизиране на производството чрез внос на съоръжения.

От началото на 2016 наблюдаваме тенденция именно в тази посока. Руската рубла е втората най-добре представяща се валута спрямо щатския долар от началото на годината с ръст от 18,72%. Освен това изглежда корелацията между цената на петрола и руската рубла намалява. Петролът поевтиня със 7% до момента през юли, а руската рубла загуби само 1% за същия период.

Последни новини
Още от Анализи