Швейцария готова да действа с нови мерки на паричната политика

Това каза гувенрьорът на Швейцарската централна банка Томас Джордан

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Швейцарската централна банка следи отблизо ситуацията около Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ). Гуверньорът на швейцарската парична институция Томас Джордан остави вратата за действия широко отворена.

„Следим ситуацията много внимателно: какви са последиците върху инфлацията и растежа в Швейцария, какви са възможностите ни за политика“, каза гувенрьорът на Швейцарската централна банка Томас Джордан в Чънду, Китай, където се проведе срещата на финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от Г20.  

„Франкът остава значително надценен, това е голямо притеснение за нас“, каза още Джордан, подхранвайки очакванията за действия от страна на Швейцарската централна банка.

Той потвърди възможността лихвите да паднат под рекордно ниските нива, на които се намират в момента. Депозитната лихва, която Швейцарската централна банка поддържа, е на ниво от -0,75%. Втората част от стратегията е именно изразяването на готовност за действия, ако се окаже, че възникне такава необходимост.

Икономистите казват, че Швейцарската централна банка може да понижи депозитната лихва до ниво от -1,25% преди инвеститорите да започнат да държат парите си в кеш в опит да спрат понижаването на лихвите, показва последното проучване на Bloomberg.

След референдума във Великобритания през юни франкът поскъпна в ролята си на актив убежище, а Швейцарската централна банка отговори с интервенции. Все пак според икономистите франкът трябва да поскъпне до 1,05 франка за евро от сегашното ниво от около 1,08 франка за евро, за да станем свидетели на ново понижение на лихвите от страна на Швейцарската централна банка. Валутните резерви на Швейцарската централна банка удариха рекордно високо ниво от 608,8 млрд. франка през миналия месец.

Джордан все пак каза, че в момента няма нужда от промяна в паричната политика на страната въпреки референдума във Великобритания, който крие потенциал да натежи върху икономическите перспективи.

Швейцарската централна банка се примири с ниската инфлация, като в момента прогнозира инфлация от средно 0,3% през 2017.

„Очевидно има рискове, но дали те ще се материализират, или не, е в ръцете на Швейцария. Зависи от решенията, които ще вземе Европа и колко силно ще се отразят те на световната икономика и финансова система“, каза Джордан.

В същото време 2016 представлява много трудна година за производителите на швейцарски часовници. Индустрията, която генерира над $20 млрд. под формата на износ, стана жертва на всякакви фактори, основно извън нейния контрол.

От януари до юни 2016 износът на швейцарски часовници падна с 11,9% в бройки и с 10,7% като стойност спрямо същия период на миналата година. При това спадът ускоряваше темпа си всеки месец. През юни продажбите бележат спад във всеки регион, всяка ценова категория и при всеки тип часовник.

Сред факторите, които причиняват тенденцията, са силният швейцарски франк, антикорупционната кампания в Китай, която кара бюрократите да стават по-предпазливи при приемането на швейцарски часовници като подарък. Освен това китайският юан поевтинява, като китайските потребители купуват по-малко, където и да отидат. Продажбите в Европа пък бяха ударени от забавянето в туризма, предизвикано от зачестилите терористични атаки. Още един фактор зад тенденцията на спад на продажбите на швейцарски часовници е ръстът в цената на златото, като отчасти заради това продажбите на ценни часовници паднаха с 31% на годишна база през юни.

Последни новини
Още от Анализи