Призракът на плановата икономика е още тук

Петата онлайн лекция в специалната лятна сесия по повод 15 години Investor.bg

Снимка: Bloomberg TV Bugaria Снимка: Bloomberg TV Bugaria

Въпреки че призракът на планирането на обществените и икономически отношения обеща да остане в 20-ти век, през 2016 г. изглежда, че той не само не си е тръгнал, а ще остане тук, и то за дълго.

Това бе основната теза на Димитър Вучев, новия водещ на всекидневното предаване „InvestBook“  в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в петата лекция на летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнината на сайта “Плановата vs пазарната икономика - плюсове и минуси”.

Вучев се спря на привидно неактуална на фона на събития като Brexit, кризата в Турция, изборите в Съединените щати, промяната на китайската икономика тема - сблъсъкът пазарна срещу планова икономика.

Макар че светът претендира да е до голяма степен подвластен на капиталистическия строй, в последните години ситуацията започва бавно да се измества от това взаимодействие между продавачи и купувачи на стоки и услуги към разпределението на благата, управлявано според предварително установен план, твърди Вучев и дава за пример Европейския съюз и неговите еврофондове – един инструмент, от който България печели много в последните години.

„Нима еврофондовете са част от пазарната икономика? Нека погледнем по-обстойно. Имаме средства за отглеждане на животни. Имаме средства за засаждане на всякакви растения. Имаме средства за строителство на пътища. Имаме дори и едно от любимите ми пера – средства за административен капацитет. Нима всичките тези средства не изкривяват онова взаимодействие между продавачи и купувачи на стоки и услуги? Важно е да припомним - една от основните характеристики на свободния пазар е, че участниците са равнопоставени. Като казвам равнопоставени имам предвид във всички аспекти. Нима стимулирането на едни за сметка на други, дори и то да става чрез външни за системата средства, каквито са за България еврофондовете, не изкривява тези свободни пазарни отношения? Нима не прави едни по-облагодетелствани за сметка на други? Нима това е пазарна икономика“, коментира риторично Вучев.

Според него паралели между СССР и Европейския съюз не могат да се правят, но само привидно. Той припомня принципите на съществуването на СССР - равенство, справедливост, по-високо жизнено равнище и значителни успехи в икономическото развитие. По думите му в последните години европейското общество се доближава именно до това.

Идеологията на онова, което се нарича демократизъм, обещаваше на европейците максимално възможен висок жизнен стандарт: свобода за всички; свят без граници, войни и конфликти; справедливост; равноправие и демокрация – т.е. решаваща роля на народа при взимането на политическите решения, пояснява водещият на Bloomberg TV Bulgaria. И добавя, че в момента гражданите на страните от ЕС виждат огромен разрив между доходите на бедните слоеве на обществото и богатите бизнесмени и международни бюрократи, които в едностранен план взимат много и важни политически решения. 

Повече за идеята за единната валута като непазарен и противоконкурентен механизъм вижте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Анализи