България трябва да приеме еврото колкото се може по-бързо

Онлайн лекция на Ивайло Лаков в специалната лятна сесия по повод 15 години Investor.bg

Ивайло Лаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според старата доктрина от времето на Студената война великите сили си поделят света на зони на влияние. Там, където принадлежността на зоната е неясна, секторът е сив, там е голямата игра на тайните служби. Целта е контрол и превръщане на съответната зона, територия, държава, в санитарен кордон, в буфер – а общата идея е другите да бъдат изтласквани максимално далеч, така че да се свие присъствието им, да се свият ресурсите им.

На този фон Европейския съюз представлява елитен клуб, съставен в ядрото си от най-старите демокрации, без вътрешни граници, без търговски ограничения, без визови ограничения и най-важното - с обща валута. Обединени и много по-силни заедно. 28 доскоро, вече 27 държави обединени заедно, не стават толкова лесна жертва на външно влияние.

Най-големият аргумент е икономическият. Общият БВП на Европейския съюз е по-голям от този на САЩ, а Китай остава на трето място по този показател.

В този си вид Европа има пълния потенциал да се превърне в най-големия играч на планетата, да бъде нов център, който да противостои на двуполюсен или триполюсен модел. Европа има потенциала да бъде най-значимият фактор на планетата. Това обаче не се случва, защото проектът е недовършен и защото има външни интереси да остане недовършен.

Това бе основната теза на Ивайло Лаков, водещ на всекидневното предаване „Светът е бизнес“ и съботния обзор „Клуб Investor” в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в четвъртата лекция на летния онлайн курс на Investor.bg по повод на 15 годишнината на сайта “Бъдещето на Европа и България в среда на турбулентна икономика”.

Същевременно Лаков признава и грешките на Стария континент. За да остане жив европейският цивилизационен модел, обединена Европа трябва все повече да се превръща в една държава, смята той. Така например са нужни обща външна политика, както и обща армия, „защото външна политика се отстоява само и единствено с армия, със значима военна сила“.

Според Лаков възможно най-доброто решение за страната ни е да влезе в еврозоната колкото се може по-бързо. По думите му единната валута към днешна дата е същността на ЕС, а без еврото сме дори извън периферията.

Вижте повече от лекцията на Ивайло Лаков във видеото:

В предишната видеолекция Свилен Колев представи очакваните и неочакваните ефекти от отрицателната лихва в българските банки. Гледайте неговата лекция тук

Последни новини
Още от Анализи