Дойде ли краят на ръстa на FTSE 100

Прогнозите не са особено оптимистични

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

От началото на 2016 британският основен борсов индекс FTSE 100 е добавил 6,84% към стойността си, нараствайки до 6669,26 пункта. Въпреки силния спад в дните след референдума,  FTSE 100 регистрира сериозни ръстове като само за 4 дни след това изтри загубите, подкрепян от очакванията за нови стимули от страна на Английската централна банка, както и за по-разхлабена фискална политика:

Източник: Bloomberg Terminal

Стратезите от една от най-големите банки в страната HSBC обаче прогнозират, че FTSE 100 ще завърши годината със спад от 7,1%, като ще изтрие всички натрупани до момента печалби. Това е най-негативната прогноза от общо 7, събрани от Bloomberg прогнози на банки и финансови институции. Средно седемте оценки сочат, че FTSE 100 ще приключи годината с ръст от 0,6%, което предполага спад от сегашната му стойност до 6281 пункта.

Оценките обаче са доста разнопосочни, като от Natixis и Berenberg Bank очакват ръстове от по около 6%, докато от Societe Generale се спират на ръст от малко над 4%. По-балансирани са прогнозите на Barclays и Deutsche Bank, като оттам очакванията са за спадове в рамките на 1%-1,5%. От JPMorgan прогнозират спад, надхвърлящ 2%:

Източник: Bloomberg

Факторите

На какво обаче се базират тези толкова разнопосочни оценки и какви доводи изтъкват стратезите за прогнозите си?

Обещанието за стимули от страна на централната банка скоро ще отстъпи място на жестоката икономическа реалност, след като британците решиха да гласуват за напускане на ЕС, каза Робърт Паркърс, директор за стратегията за европейските акции в HSBC. По думите му добрите новини за пазара вече са взети предвид, но все още очакваме лошите новини. Макар че FTSE 100 има голяма международна експозиция (около 66%), все още около една трета от индекса е зависим от вътрешната икономика, което не е малко, напомня Паркърс.

Очакваните стимули от страна на Английската централна банка обаче не са единственият довод на по-оптимистично настроените аналитици. Поевтинелият паунд ще подкрепи британските износители, които са и компаниите с най-голяма тежест във FTSE 100. До голяма степен FTSE 100 е съставен от мултинационални компании производителки на суровини, фармацевтични компании и банки, като акциите на тези три индустриални групи поскъпнаха с 5,6%, откакто Великобритания взе решение да напусне ЕС.

Дори и най-оптимистичните прогнози обаче сочат едно – основният британски борсов индекс FTSE 100 няма да приключи 2016 на по-високо ниво от това, на което е в момента.

Последни новини
Още от Анализи