След 26% ръст на БВП Ирландия изправена пред криза

Brexit може да има силно негативни последици за страната

Изглед от Дъблин, Ирландия. Снимка:Sean Dwyer/Bloomberg News Изглед от Дъблин, Ирландия. Снимка:Sean Dwyer/Bloomberg News

Ирландия е изправена пред една от най-големите кризи в страната за последните 50 години. Причината? Вотът на британците за напускане на ЕС. Премиер под напрежение, икономисти, понижаващи прогнозите си за растежа и компании, предупреждаващи за негативните последици от Brexit. Всичко това е налице в пълна степен в Дълбин.

Силната взаимосвързаност между Великобритания и Ирландия по отношение на търговските  и финансови потоци означава само едно – нито една друга държава няма да усети негативите от Brexit толкова силно, колкото Ирландия.

„Това е най-сериозният, труден проблем, пред който страната се изправя през последните 50 години“, каза Джон Брътън, премиер на Ирландия между 1994 и 1997.

Износителите предупреждават, че сривът на паунда ще понижи печалбите им, а с това и икономическия растеж. Великобритания е главният пазар за ирландските износители на стоки след САЩ. За износителите на услуги Великобритания е на първо място по важност.

Ирландия използва еврото, но около $45 млрд. от общия обем на външната търговия се извършва с Великобритания. Това представлява 22% от общия обем на вноса и износа на Ирландия.

Излизането на Великобритания от ЕС може да привлече допълнителен интерес към Ирландия, като дестинация за регистриране на компании, но дори тук нещата не са толкова лесно прогнозируеми. Понижаването на корпоративния данък до ниво от 15%, за което се говори във Великобритания, ще доближи ставката до тази в Ирландия, която е на ниво от 12,5%.

По този начин след като регистрира рекорден ръст от 26,3% през 2015, отчасти заради многото компании, които са преместили адреса си в Ирландия, икономиката на страната е изправена пред сериозни негативи заради вота на британците на референдума в края на юни.

Последни новини
Още от Анализи