Кои две страни от ЕС могат да станат жертва на санкции заради бюджетни дефицити

Редица страни от ЕС систематично прескачат границата от 3%

Португалското знаме. Снимка: Mario Proenca/Bloomberg Португалското знаме. Снимка: Mario Proenca/Bloomberg

Испания и Португалия рискуват да станат първите страни от ЕС жертви на санкции заради прекомерен бюджетен дефицит. Те обаче определено не са единствените, които са нарушавали правилата на блока по тази линия. Данни на Евростат показват, че от 1999 много страни редица пъти са нарушавали правилото за регистриране на бюджетен дефицит от най-много 3% в рамките на една година.

От 1999 насам правилото е било нарушавано общо 165 пъти. Първенецът в тази негативна класация не е изненадващ. Става въпрос за Гърция, която е надхвърлила целта от 3% 17 пъти за периода. Страни като Франция, Великобритания и Италия обаче също неколкократно са изпадали в тази ситуация. Изненадващо или не, същото важи за Германия, като тя не се е вмествала в допустимите рамки на 7 пъти:

Източник: Bloomberg

Първите финансови санкции по тази линия обаче могат да засегнат Испания и Португалия. Все още има вероятност двете страни да не платят глоби заради неспазването на правилата, но за целта Мадрид и Лисабон трябва да поискат по-снизходително отношение от Европейската комисия.

Финансовите министри на страните членки от на ЕС решиха, че двете страни не са положили достатъчно усилия за ограничаването на дефицитите си, но много от тях считат, че евентуалната глоба трябва да е минимална.

Технически глобите могат да достигнат 0,2% от БВП на страните, а освен това може да бъде замразено еврофинансиране в размер на до 0,5% от БВП.

Решение по въпроса можем да очакваме най-късно след около 30 дни. Първо, Испания и Португалия имат 10 дни, считано от 12 юли, да поискат снизходително отношение от ЕК, която има 20 дни за вземане на решението след това.

Наказанието само на две страни обаче може да даде лош сигнал, докато липсата на каквито и да било санкции също крие своите морални рискове.

Последни новини
Още от Анализи