Безкраен кръговрат или нова надежда за Япония

Абе обеща нови стимули

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Управляващата в Япония коалиция, водена от премиера Шиндзо Абе, затвърди своето мнозинство в Камарата на съветниците (Сангиин). Веднага след гласуването, прието като вот на доверие към премиера Абе и неговия план за съживяване на икономиката, започнаха да растат очакванията за нови фискални стимули.

Абе обеща да предприеме „широки и смели“ мерки в подкрепа на икономиката на 1 юни, като обяви, че отлага планираното увеличение на данъка върху продажбите. Според един от съветниците на Абе пакетът със стимули ще бъде в размер на 20 трлн. йени, или 199 млрд. долара, през текущата финансова година.Заради по-ниските от прогнозираните данъчни приходи и помощта в размер на 788 млрд. йени след земетресенията в района на Кумамото обаче е ясно, че няма много пари в бюджета за фискални стимули.

Това веднага ни води към въпроса за ефектите от политиката на Шиндзо Абе и въртене в кръг ли представляват всички предприети до момента мерки.

През последните 10 тримесечия на 5 пъти японската икономика се свиваше, като неколкократно влизаше в рецесия, откакто от края на 2014 премиер е Шиндзо Абе:

Източник: Bloomberg Terminal

Поглед към публичните финанси показва, че въпреки лекото подобрение през последните години, бюджетният дефицит остава сериозен, а нови фискални стимули едва ли биха му повлияли положително. Япония вече е страната с най-високо отношение на държавния дълг към БВП. Бюджетният дефицит на страната, като процент от БВП, също остава сериозен:

Източник: Bloomberg Terminal

Поглед към счетоводния баланс на Японската централна банка дава ясна представа за случилото се и по линия на паричната политика. Сериозна експанзия на активите забелязваме от 2012 насам, като към 11 юли 2016 обемът им достига 425,7 трилиона йени:

Източник: Bloomberg Terminal

Очакванията за нови парични стимули на следващата среща на Японската централна банка в края на юли (28 юли) също растат. Дали обаче всички тези мерки не представляват един безкраен кръг, от който японската икономика не може да излезе? Изглежда японските избиратели считат, че към момента за тях няма нищо по-добро от това, въпреки нестабилното представяне на икономиката на страната.

Последни новини
Още от Анализи