Ще има ли рязко поевтиняване на долара днес

Ключови данни за новите работни места в САЩ очакваме в 15:30 ч.

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ако има нещо, което може да задвижи по-сериозно долара днес, 8 юли, това са данните за новите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ за юни. Традиционно тези данни се публикуват в първия петък от новия месец, като обхващат създаването на нови работни места през предходния.

Последния път, когато тези данни бяха публикувани, на 3 юни, изключително изненадващият спад в новите работни места за май доведе до рязко поевтиняване на долара, маркирано с червения кръг на графиката, проследяваща движението на доларовия спот индекс (стойността на долара спрямо кошница от 10 основни световни валути):

Източник: Bloomberg Terminal

38-те хил. нови работни места извън селскостопанския сектор представляват най-слабият резултат по този показател от септември 2010 насам. Тогава очакванията за повишение на лихвите в САЩ, които тласкат долара нагоре, се сринаха. Доларът веднага реагира с поевтиняване. Сега очакванията са за 175 хил. нови работни места.

Трябва да отбележим, че дори да станем свидетели на нови изненадващи негативни данни, реакцията в посока поевтиняване на долара едва ли ще е толкова ясно изразена, имайки предвид, че очакванията за вдигане на лихвите в САЩ вече са силно понижени:

Източник: Bloomberg Terminal

Таблицата с очакванията на пазарите за действията на Фед по отношение на лихвите показва вероятност за повишение от едва 2% за следващите 3 срещи на паричната институция на САЩ. За последната среща за годината – на 14 декември – вероятността е едва 11,8%. Пазарите на практика не очакват цикълът на затягане на паричната политика на САЩ да бъде продължен преди началото на 2018.

Тонът в последния протокол на Фед, обхващащ обсъждания на срещата на институцията през миналия месец, беше публикуван на 6 юли. Той потвърди настроенията на пазарите, показвайки, че настроенията клонят към загуба на увереност за скорошно вдигане на лихвите. Несъмнено обаче данните за новите работни места ще индикират доколко Фед изобщо може да се замисли за повишаване на лихвите, тъй като пазарът на труда е една от точките, които постоянно са изтъквани от Фед като основополагащи за евентуални действия.

Волатилната среда след референдума във Великобритания, на който гражданите в страната гласуваха за излизане от ЕС, неминуемо подкрепя долара като валута убежище. По тази линия данните за състоянието на икономиката на САЩ, които могат да служат като база за прогнози за бъдещите действия на ФЕД, вероятно ще имат ограничено влияние върху щатската валута поне още известно време.

Когато обаче данните за новите работни места за юни излязат в 15:30 ч. българско време, със сигурност пазарите ще са нащрек, за да „изтъргуват“ последната информация, даваща насоки за действията на Фед и съответно до голяма степен за движението на долара в дългосрочен план.

Последни новини
Още от Анализи