Стабилните пари са условието за устойчив икономически растеж

Втората онлайн лекция в специалната лятна сесия по повод 15 години Investor.bg

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макар че биткойнът сам по себе си не представлява пари, това ще е в основата на бъдещата парична реформа. Тази теза застъпва в рамките на предназначената специално за младите хора, които искат да се развиват в областта на финансите, втора видеолекция от летния онлайн курс по повод 15 години Investor.bg Владимир Сиркаров, автор и водещ на Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

„Биткойн печели все повече позиции като средство за размяна. Увеличава се разпръскването му географски. Виждаме подобряване на качеството му във функцията му като средство за съхраняване на стойността“, казва още Сиркаров.

Лекцията е в две части - „Най-важното за функциите на парите“ и „Паричните системи днес и утре“.

В първата част лекторът представя най-важните функции на парите през своята призма. Той проследява трите основни периода в произхода на парите – от бартерната икономика до стигането до избора на разменно средство.

„Паричната система, която опосредства и ценовата система, е в основата на разделението на труда, което пък е в основата на развитието и икономическия подем, който виждаме през годините“, казва Владимир Сиркаров.

Според него основните функции на парите са три, въпреки различните теории по темата. Може да приемем тезата на икономиста Мъри Ротбард, че водеща е функцията универсално разменно средство. От тази функция произчитат и последващите, които той разглежда по-подробно в лекцията.

Гледайте първата част от лекцията тук: 

„Качеството и количеството на парите е от фундаментално значение за развитието на всички процеси в реалната икономика. Стабилните пари са условието да постигнем устойчив икономически растеж. Именно тук се крие голямата грешка, която наблюдаваме в момента - агресивната парична политика на централните банки – постигането на икономически растеж чрез монетарни стимули“, казва Владимир Сиркаров във втората част от своята видеолекция.

Как такава политика може да балонизира цели сектори, как централните банки разширяват ножицата между бедни и богати, какви проблеми можем да очакваме в дългосрочен план, има ли рецепта за справяне с тях, как Brexit ще се отрази на политиката на централните банки, трябва ли България да влезе в еврозоната и отговори на още важни въпроси - вижте във втората част на лекцията:

 

Последни новини
Още от Анализи