Нов референдум хвърля сянка над политическата стабилност в Европа

Италианският премиер Матео Ренци може да последва съдбата на Дейвид Камерън

Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Референдум, който залага на карта бъдещето на премиера на голяма европейска икономика? Този рефрен вече е познат в Европа, а в неговите рамки този път е Италия и нейният министър-председател Матео Ренци.

Ренци ще организира референдум, на който да се опита да направи мащабна политическа реформа, която да сложи край на нестабилната природа, в която работят правителствата в страната. На референдума, който се очаква през октомври, ще бъде гласувано намаляване на броя на сенаторите от 315 до 100 и ограничаване на правомощията на Горната камара да сваля правителства, предаде Bloomberg.

Ако загуби референдума, Ренци каза, че ще подаде оставка, а Citigroup счита това за най-големия политически риск в Европа до края на годината извън Brexit.

Спредът в доходностите между 10-годишните италиански ДЦК и испанските ДЦК със същия падеж показва, че и инвеститорите са притеснени за изхода на референдума, като поставят по-висока премия на италианските облигации.

Несигурността около референдума идва главно по линия на набиращата популярност опозиционна партия Движение „5 звезди“. През миналата седмица социологическо проучване на института Demos показа, че това вече е най-популярната партия в Италия, като изпреварва Демократическата партия на премиера Ренци. През миналия месец битката за кметския пост в Рим беше спечелена именно от кандидата на Движение „5 звезди“ Вирджиния Раджи. Тя се превърна и в първата жена кмет на Рим, а победата ѝ беше доста ясно изразена - 67,2% от гласовете отидоха в нейна полза срещу 32,8% за опонента ѝ Роберт Гиачети.

Движение „5 звезди“ иска да проведе референдум за членството на Италия в еврозоната, а всеки изход от референдума, който не е в полза на Ренци, може да дестабилизира италианската икономика в краткосрочен план, а с това да разклати и еврото.

Матео Ренци изпитва трудности със съживяването на икономиката на Италия, която е един от основните търговски партньори на България. Безработицата остава на ниво от 11,5%, което е над средното за еврозоната, но от друга страна е доста под безработицата в Испания, която се задържа на ниво от около 20%. МВФ прогнозира ръст на БВП на Италия от 1,1% през 2016.

Дори обаче да се стигне до референдум за членството на Италия в ЕС и съответно в еврозоната, към момента вероятността за „Italexit “ е малка.

Последни новини
Още от Анализи