Цените на храните стагнират до 2025

Това прогнозира съвместен доклад на ОИСР и ОПЗ

Засяване на царевица. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Засяване на царевица. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Цените на храните в световен мащаб ще стагнират през следващото десетилетие заради спад в темпа на прираст на населението, както и забавяне в ръста на доходите в развиващите се икономики, пише Bloomberg.

Цените на храните ще се стабилизират на нива малко над тези от годините преди Световната финансова криза през 2007-2008, прогнозират от ОИСР и Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към ООН в съвместен доклад. Прирастът на населението, който е основният двигател зад увеличаването на цените на храните, ще се забави до 1% годишно до 2025, прогнозират от организацията.

Цените на храните в световен мащаб се увеличиха над 2 пъти от 2000 насам заедно с ръста на населението и на доходите в развиващите се държави, които увеличиха търсенето на месо и други хранителни продукти. Цените стигнаха рекордно високо ниво през 2011, което накара компанията Cargill – един от най-големите търговци на зърно в света – да каже, че е дошъл краят на ерата на спада в цени на земеделските стоки.

Движението на цените на храните от 2000 насам:

Източник: Bloomberg

Освен спада на темпа на прираст на населението и на ръста на доходите в развиващите се икономики има и други причини за очакванията на ОИСР и ОПЗ. Една от тях е, че потребителите в развитите икономики показват все по-малка склонност да харчат допълнителните си доходи за храна. Очакванията търсенето да отговаря на предлагането и така на пазара да няма дефицит или излишък е друг фактор в основата на прогнозата до 2025 цените на храните да стагнират, като се изключат ефектите от инфлацията.

Търсенето на храни все пак ще расте, прогнозират в доклада. Предлагането обаче ще отговаря със сходни темпове, продиктувани най-вече от по-висока производителност.

 

Последни новини
Още от Анализи