JP Morgan предрича независима Шотландия със своя валута до 2019

Шотландия гласува за оставане в ЕС, показаха данните по държави от Обединеното кралство

JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американската банка JP Morgan очаква Шотландия да гласува за независимост и да въведе своя валута преди Великобритания да напусне Европейския съюз през 2019 г., съобщава Investor.bg.

„Нашите очаквания в случая са, че Шотландия ще гласува за независимост и ще създаде своя собствена валута до 2019 г.”, заяви икономистът на JP Morgan Малкълм Бар.

Шотландският първи министър Никола Стърджън ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по-късно днес в търсене на начин за оставането на Шотландия в ЕС. По-рано в сряда тя отново заяви, че Шотландия възнамерява да остане в рамките на ЕС независмо от цялостния вот за Brexit.

 През миналата седмица Шотландия гласува за оставането в блока, което е в противоречие с избора на Обединеното кралство, където 52% от населението гласува за напускането за Brexit.

Преди няколко дни в интервю за BBC Стърджън заяви, че шотландският парламент може да попречи на излизане на Великобритания.

Същевременно Стърджън смята, че втори референдум за независимостта на страната ѝ е „много вероятен“. По думите ѝ Обединеното кралство, за което съгражданите ѝ са гласували през 2014 г., вече не съществува. При първия референдум за независимомстта на Шотландия през септември 2014 г. повечето нейни съграждани се изказаха за оставане в рамките на Великобритания.

„Това няма да е повторение на референдума от 2014 г.“, заяви  Стърджън. „Контекстът и обстоятелствата се промениха драматично“.

Последни новини
Още от Анализи