Справедлива ли е офертата на Toyota за Daihatsu

Джулиет Сали, Bloomberg

Boon CILQ на Daihatsu Motor Co. и Toyota Passo. Токио. 11 април 2016.Photographer: Akio Kon/Bloomberg Boon CILQ на Daihatsu Motor Co. и Toyota Passo. Токио. 11 април 2016.Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Офертата на Toyota Motor Corp за 3,1 млрд. долара към Daihatsu бе критикувана от акционери и съветници заради ниската си цена, съобщи Bloomberg.

Arga Investment Management LP, фонд, базиран в Стамфорд, Кънектикът, притежаващ 1,4% дял в Daihatsu поиска 73% увеличение на предложението, а Institutional Shareholder Services Inc. /ISS/, който съветва инвеститорите за офертите също се противопостави на условията и ги нарече "неблагоприятни за миноритарните акционери".

В сряда акционерите на Daihatsu ще гласуват по предложението. Вотът насочва отново вниманието към Toyota година след като ISS и някои инвеститори критикуваха създаването на клас акции без право да бъдат търгувани в продължение на пет години.

Докато администрацията на премиера Шинзо Абе призовава японските компании да добавят независими членове в бордовете и да увеличат възвръщаемостта за акционерите, Toyota се опитва да придобие притежавания над 51% афилиейт, който няма независим директор, казват Arga и съветниците от ISS и Glass Lewis&Co.

"Не е добре за имиджа на Toyota", каза А. Рама Кришна, основател и главен инвестиционен директор на Arga в интервю за Bloomberg.

"Администрацията се опитва да подкрепи корпоративното управление. Тук имаме най-голямата японска корпорация, която нарушава всички правила на корпоративното управление".

Чуйте коментара по темата на Джулиет Сали, Bloomberg на 28 юни 2016 във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи