Санкциите срещу Русия подкрепят рублата?

Ще има ли поскъпване на руската валута

Движението на рублата спрямо щатския долар от Brexit насам. Графика: Bloomberg Terminal Движението на рублата спрямо щатския долар от Brexit насам. Графика: Bloomberg Terminal

След гласуването на британските граждани за излизане от ЕС на референдума почти всички финансови активи в световен мащаб тръгнаха надолу. Изключение правят активите убежище, като от страната на валутите това са главно доларът и йената, които поскъпнаха. Руската рубла беше сред множеството поевтинели валути при първоначалната реакция. Валутата на Русия поевтиня от 63,8418 рубли за долар до 65,6892 рубли за долар, но след това започна бавно да възстановява позициите си.

Руската рубла е втората най-добре представяща се валута спрямо долара от началото на годината с поскъпване от 19,01%.

Сред причините за положителните очаквания около руската валута, въпреки потенциалното излизане на Великобритания от ЕС, са санкциите срещу Русия, които така или иначе са направили връзките на страната с блока по-далечни.

Именно това прави Русия устойчив пристан в бурното море в очите на някои инвеститори и анализатори.

„В момент, когато европейската интеграция се разпада, сравнително изолираната Русия изглежда като убежище за инвеститорите“, каза Юрий Тюлинов, директор по изследванията в клона на Societe Generale в Русия.

Представянето на рублата обаче неминуемо ще остане свързано и с цената на петрола, а суровината не успява да се възстанови до нивата, които беше достигнала преди референдума във Великобритания. Към 14:45 ч. българско време барел Брент се търгува с 0,92% поевтиняване до $48,59 за барел.

Последни новини
Още от Анализи