Brexit създаде нови главоболия на Драги

Форумът в Синтра ще е по-интензивен от очакваното

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Целта на годишния форум на ЕЦБ в Синтра, Португалия никога не е била това. Форумът, започващ днес следобед (27 юни), по принцип е считан за по-спокойно събитие, на което централни банкери и хора от академичните среди могат да обсъждат на спокойствие теориите за паричната политика. През тази година обаче реалността отново се намеси и форумът няма да протече по този начин.

Причината разбира се е решението на Великобритания да напусне ЕС, което се отрази сериозно на пазарите в краткосрочен план, а рисковете пред икономическото развитие на еврозоната тепърва предстоят. Гуверьнорът на ЕЦБ Марио Драги разчиташе най-после последните 2 години на сериозни количествени облекчения да се отразят положително на икономическото развитие на еврозоната, но сега всичко е поставено под заплаха заради излизането на Великобритания от ЕС.

Гуверньорите на Фед Джанет Йелън и на Английската централна банка Марк Карни няма да присъстват на форума заради изхода на референдума.

Ежегодното събиране на централните банкери в Синтра предлагаше възможност на Драги за първи път да изрази плах оптимизъм относно политиките си и техните ефекти, но сега предизвикателствата пред еврозоната са доста по-сериозни на брой.

Дали това не означава, че скоро можем да станем свидетели на нови стимули от страна на ЕЦБ, или няма да се бърза с решението? По-ясен отговор на този въпрос ще получим в идните седмици, а той ще зависи и от преговорите между ЕС и Великобритания.

 

Последни новини
Още от Анализи