Сорос счита разпадът на ЕС за неизбежен

Милиардерът с нова мрачна прогноза

Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос предупреди, че вотът във Великобритания за напускане на Европейския съюз прави разпадането на блока „практически необратимо".

Въпреки това той призова за цялостна реконструкция на ЕС в опит да бъде запазен.

Преди референдума в четвъртък Сорос предупреждаваше за финансовия срив, ако британците гласуват за напускане. Сега, в този последен коментар, той заяви, че ефектите от решението може да навредят на Острова, пише Investor.bg.

"Великобритания в крайна сметка може, а може и да не се развие по-добре от другите страни, като напусне ЕС, но икономиката и народът ѝ ще пострадат значително в краткосрочен до средносрочен план", пише Сорос в коментарна статия за Project Syndicate. 
 

"Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла с ЕС", допълни още той и поясни, че последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с финансовата криза от 2007-2008 г.

Според Сорос ЕС е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си. Въпреки всичко той призовава за подкрепа за реконструиране на съюза.
"След Brexit всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло", призовава той.

"Убеден съм, че когато се проявят последиците от Brexit в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас", отсече още милиардерът.

Припомняме, че Сорос натрупа огромни печалби през 1992 г., като заложи срещу британската лира, когато тя се срина и се наложи да бъде извадена от европейския валутен механизъм ERM. По-рано през седмицата в статия за Guardian милиардерът предупреди, че може да се случат сходни с онези събития, като предрече, че победа на Brexit ще отслаби курса на лирата с поне 15 процента, а може би и с над 20 процента и ще падне до под 1,15 долара. В петък спадът бе от 10 на сто до 31-годишно дъно. 

Преди референдума Сорос предупреди, че британската лира може да се срине с повече от 20% спрямо долара, ако Великобритания напусне ЕС. Лирата загуби 10% спрямо долара след като резултатите от референдума станаха ясни. 

Последни новини
Още от Анализи