Лесните пари вече имат негативни ефекти върху финансовите пазари

Мнението идва от Банката за международни разплащания

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Лесните пари и безпрецедентните парични стимули започват да имат обратен ефект на световните финансови пазари. Това мнение идва от Банката аз международни разплащания, предаде Bloomberg.

От финансовата институция казват, че лихвите, които са на рекордно ниски и нива и паричните стимули, които доведоха до там, че доходностите по ДЦК на стойност над $8 трилиона в света са негативни, предизвикват аномалии на пазара. Един от примерите за това е, че възможностите за арбитраж (ценови различия между еднакви активи и финансови инструменти) са налице по-дълго време, докато обикновено банките бързо ги елиминират. 

„Паричната политика вече няма пространство за маневриране. Не се знае доколко реалната икономика може да бъде стимулира оттук натам само с парични стимули“, каза Хян Сон Шин, директор по изследванията в Банката аз международни разплащания. 

От финансовата институция коментират още, че банките трудно реализират печалби в средата на ниски лихви, което се отразява негативно и на способността им да кредитират. 

Ниските лихви освен това са накарали инвеститорите да се насочат към по-рискови активи в търсене на възвращаемост, което може да доведе до ръст на волатилността и по-сериозни промени в цените на активите. 

Ниските лихви могат да се отразят негативно на решенията на икономическите агенти като цяло, например като непродуктивни компании поддържат производството си благодарение на ниските лихви, казват от Банката аз международни разплащания. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи