Brexit: Последни часове преди референдума, какви са залозите

Пазарите и социологическите проучвания на различни мнения

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Навлизаме в последните часове преди решението на британците за това дали да останат, или да напуснат ЕС. Настроенията на пазарите и резултатите от социологическите проучвания са разнопосочни.

Докато социологическите проучвания сочат, че е твърде трудно да се прогнозира еднозначно изходът от вота и двата лагера са близо, инвеститорите твърдо залагат на оставане на Великобритания в ЕС. Букмейкърите също прогнозират оставане на Острова в ЕС.

Индексът на залозите на инвеститорите показва, че шансът за Brexit е паднал до 25% спрямо 43% на 14 юни.

През последната седмица несъмнено настроенията се обърнаха в полза на оставането в ЕС и това много ясно се вижда на пазара на акции, както и на валутния пазар.

Към 15:15 ч. основният британски индекс FTSE 100 изтри напълно загубите, натрупани от началото на месеца, като дори се търгува с 0,84% нагоре спрямо 31 май:

Източник: Bloomberg Terminal

Същото се отнася и за британския паунд, който расте с 0,38% спрямо 31 май и също напълно изтрива загубите, натрупани от началото на месеца:

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Анализи