Baidu мери икономиката на Китай със свои данни

Дейвид Рамли от Bloomberg News

Логото на Baidu Inc. в централния офис на компанията. Пекин, 19/1/2016.  Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Логото на Baidu Inc. в централния офис на компанията. Пекин, 19/1/2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Baidu Inc. използва данните, които сама събира, за да измерва икономиката на Китай, съобщава Bloomberg.

Водещата търсачка в страната започна да използва информацията за локация и търсене, събрана от своите над 600 млн. потребители, за да създаде индикатори и индекси, които според нея ще хвърлят светлина върху това, което се случва във втората икономика в света.

Инвеститори и анализатори дълго време оспорват достоверността и методологията на статистиката, пускана от китайското правителство. Пример за това са данните за заетостта, според които безработицата всяко тримесечие от 2002 е 4-4,3%.

"Икономиката се забавя, но нивата на безработица, публикувани от правителството остават стабилни на около 4%", каза старши статистикът У Хайшан.

"Затова мнозина са подозрителни за данните".

През Baidu минават 70-80% от всички онлайн търсения в Китай. Компанията е сред водещите в страната в областта на изкуствения интелект и приложението на големите масиви данни.

Baidu Consumer Index

Индексът ще следи посещенията на всичко - от магазини до кина и ресторанти и ще ги използва, за да измери в каква степен китайците използват шопинг терапията.

Чуйте коментара на Дейвид Рамли от Bloomberg News на 22 юни 2016 /превод Ран Манолов/

Китайският интернет гигант Tencent ще се концентрира върху основни области като големите масиви данни в близките три години, също както много други в страната.

"Ще се трансформираме - от самостоятелно създаване на всичко към работа само за основни платформи", каза основателят и главен изпълнителен директор Пони Ма Хуатенг по време на International Big Data Expo в Китай, цитиран от South China Morning Post.

"Ще оставим другия бизнес на партньорите си".

Робин Ли Янхонг, основател и главен изпълнителен директор на търсачката Baidu предложи правителството на Китай да предостави достъп до огромните обеми данни, които контролира.

Baidu инвестира интензивно в технологията на изкуствения интелект, особено в областта на автономните коли.

"Изкуственият интелект може да отключи най-големия потенциал на големите масиви данни", каза Ли.

Последни новини
Още от Анализи