Рязко поевтиняване на долара във връзка с президентските избори?

Могат ли да доведат до това мерки на новия президент на САЩ, който и да е той

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Можем ли да станем свидетели на рязко поевтиняване на долара във връзка президентските избори в САЩ и евентуални търговски политики, които двамата претенденти могат да предприемат? Ще трябва да почакаме няколко месеца, за да можем да отговорим със сигурност на този въпрос, но кратък исторически преглед наистина дава известни поводи за притеснение.

През 1995 търговски спор между САЩ и Япония и заплаха за налагането на унищожителни мита за японския внос в САЩ водят до поевтинява на долара с 25% спрямо йената, пише Bloomberg. Търговски спор между ЕС и САЩ от 2000 пък също се отразява негативно на стойността на долара. В исторически план в такива ситуации доларът се търгува средно с 20% отстъпка.

Къде обаче е връзката с президентските избори и защо налице са притеснения? И Доналд Тръмп, и Хилъри Клинтън изявиха намерения за промени във външнотърговската политика на САЩ по време на предизборните си кампании. Тръмп беше по-остър, като предложи мито срещу китайските износите в размер на 35% с мотива, че страната манипулира валутата си. По-високи мита могат да очакват и американски компании, изнесли производството си в Мексико, предупреди Тръмп.

Хилъри Клинтън пък може да увеличи бюрокрацията, свързана с външната търговия. Тя предложи създаването на длъжност главен търговски прокурор, който да се отчита пред президента, както и да предприеме мерки срещу валутни манипулации, вредящи на американските работници.

Именно по тази линия можем да направим паралел със случилото се през 1995 и 2000. Дали обаче доларът може наистина да поевтинее толкова сериозно на фона и на паричната политика в световен мащаб е доста спорно.

Последни новини
Още от Анализи