Подценена ли е йената според една от най-разпространените валутни теории

Ново изгубено десетилети е надвиснало над японската икономика

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Япония се е насочила към ново изгубено десетилетие, прогнозира Moody’s, а йената остава сериозно подценена по паритет на покупателната способност.

Прогнозата на  Moody’s е през 2016 японската икономика да регистрира ръст от 0,6%, а до края на десетилетието средният темп на ръст да достигне 1%. За сравнение средният темп на икономически растеж в страната от 1980 до 1990 е бил 4,5%.

По този начин на практика  Moody’s показва недоверието си към Абеномиката и това, че мерките на премиера Шиндзо Абе ще доведат до стабилен икономически ръст от поне 2%.

Още по-любопитно разкритие от доклада на  Moody’s идва по отношение на йената. Претеглена през паритета на покупателната способност йената остава с 14% подценена спрямо долара, а редица изследвания сочат, че в дългосрочен план валутите се движат близо до валутните курсове, които теорията на  паритета на покупателната способност предвижда.

Фактът е любопитен и в контекста на политиката на Японската централна банка, въпреки която японската йена поскъпна с 14% спрямо щатския долар от началото на годината. Въпреки поскъпването обаче може би не всичко за йената е приключило.

 

Последни новини
Още от Анализи