Приключи ли поскъпването на диамантите

10% ръст в цената им от началото на 2016

Пръстен с рядък син диамант. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Пръстен с рядък син диамант. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Най-дългият период на поскъпване на диамантите от две години насам вероятно вече приключи, пише Bloomberg. Цената на нешлифованите диаманти се увеличи с почти 10% от началото на годината, регистрирайки 4 поредни месечни ръста. Факторите, стоящи зад тази тенденция, бяха подобрено търсене от страна на САЩ, както и понижено производство на двата най-големи производителя на диаманти в света.

Търсенето на диаманти от Китай и Русия обаче е под натиск, а кредитните условия за компаниите за шлифоване на диаманти са затегнати, като вероятно прогресът в цените през втората половина на годината ще е труден, пише Bloomberg.

Изминаха 6 години, откакто за последно диамантите поскъпнаха за периода юли – декември. Индустрията е сезонна, като най-голямо търсене има в периода между Деня на благодарността в САЩ и Китайската нова година, заради засиленото търсене на бижута в този период.

Не очаквам добро лято (за диамантите б.р.)“, каза Бен Дейвис, анализатор за миннодобивните продукти в Liberum Capital в Лондон. „Оттук нататък е трудно да намерим поводи за оптимизъм“.

Възстановяването в цената на диамантите идва и на фона на сериозен спад, регистриран през 2015.

 

Последни новини
Още от Анализи