Ще се върне ли в производство F-22 Raptor

Джъстин Бачман от Bloomberg News

Пентагонът получи последните си F-22 Raptor от Lockheed Martin през 2012. С края на Студената война и затегнатите военни бюджети най-модерният изтребител, строен някога бе обявен за ненужен и скъп, съобщава Bloomberg.

Сега Конгресът допусна отново искра надежда за феновете на скъпата птица. Подкомисия на Камарата на представителите поиска американските ВВС да проучат какво би струвало връщането на тактическия изтребител отново в производство.

По някои характеристики - много от които остават класифицирана информация - като скорост, стелт технология и характеристики на сензорите в бой. Общо 183 са в експлоатация в момента.

Възстановяване на програмата би означавало доставка на още 194, планирани преди прекратяването й.

На цена около 67 млрд. долара, F-22 е убийствено скъп дори по стандарта на военните поръчки.

Разходите на час полет са по-високи от тези на по-голямата част от флота на Пентагона, дори на най-новия и също толкова скъп F-35 Lightning II.

Тази година Русия пусна най-модерния си изтребител Су-35 в Сирия и работи по продажба на версии за Китай, Пакистан, Индонезия, Виетнам, Венецуела и Бразилия. Китай започва да продава своя тактически изтребител FC-31, който според анализаторите е базиран на данни, откраднати през април 2009 от Lockheed Martin, свързани с програмата на F-35.

Чуйте анализа на Джъстин Бачман от Bloomberg News на 7 юни 2016 във видеото.

Вижте демонстрациите на F-22 от Авиосалона в Дубай през 2015.

Последни новини
Още от Анализи